Co s případy u ledu? Nizozemci se díky kalendářům ptají přímo za mřížemi

Nizozemská policie zaznamenala 160 hlášení od vězňů, kterým rozdala kalendáře s neobjasněnými vraždami. Nezvyklou cestou se snaží dohnat k odpovědnosti pachatele případů, které jsou nyní takzvaně u ledu. Zatím šlo o zkušební kolo – kalendáře dostaly čtyři věznice na severu země. Píše o tom britský Guardian.

Celkem by se kalendáře měly dostat ke třiceti tisícům vězňů po celém Nizozemsku. Každý týden se v kalendáři objeví snímek pohřešované osoby a detaily případu. Policie doufá, že odsouzení některé z případů rozpoznají nebo budou znát jiné kriminálníky, kteří se o nich bavili.

Policie už dostala tipy týkající se několika hned několika vražd – mimo jiné případu zavražděného jedenáctiletého chlapce Nickyho Verstappena, který byl zabit na letním táboře na jihu Nizozemí v srpnu 1998. Nikdo nebyl obviněn, ale policie už případ znovuotevřela – stejně jako dva jiné případy.

Tvůrce kalendáře Jeroen Hammer řekl médiím, že novinka potěšila znuděné kriminálníky. „Samozřejmě jsou tu osoby, které kalendář nechtějí, nechtějí být za udavače,“ podotkl Hammer. „Ale naše zkouška ukázala, že dvě třetiny vězňů si myslí, že kalendář je dobrý nápad,“ dodal.

Nizozemský kalendář s oběťmi
Zdroj: Youtube/Politie

Kalendáře se rozdávaly kriminálníkům Leeuwardenu, Zutphenu, Sittardu, Zwaagu a Schipholu, tiskly se v nizozemštině, ale i arabštině, španělštině, angličtině a ruštině.

Za informace, jež povedou k dopadení pachatele, nabízejí Nizozemci odměnu 800 tisíc eur. Policie slibuje vězňům anonymitu a nebude je trestat za to, že si dosud informaci nechávali pro sebe.

Podle policie se forenzní technologie tak posunuly, že se tipy na pachatele mohou hodit i ve starých případech, kdy je třeba zkoumat DNA. Kriminalisty trápí celkem 1500 nevyřešených případů. Nápad s kalendáři převzali Nizozemci z USA, kde se rozdávají vězňům každoročně karty s neobjasněnými případy.