Dozvuky G20 v Hamburku: Údajně opožděný policejní zásah i zákaz vstupu pro vybrané novináře

Události: Dozvuky summitu G20 hýbou Německem (zdroj: ČT24)

Nepokoje během summitu G20 mají stále dozvuky. Vedení Hamburku odmítá, že by policie zasáhla pozdě a dala tak radikálům prostor k rabování a výtržnostem. Otazník se vznáší i nad odebíráním novinářských akreditací, které mělo být součástí bezpečnostních opatření.

Policie tvrdí, že hrozily útoky zápalnými lahvemi, důkazy ale zatím nepředstavila. Někteří policisté anonymně prozrazují, že část těžkooděnců nechtěla postoupit do čtvrti a velení kvůli jejich pochybám vyslalo zásahovou jednotku.

Opozice ve Spolkovém sněmu volá po mimořádném jednání nejen kvůli zásahu, ale i kvůli kauze, která otevřela otázku svobody tisku. Až během summitu totiž úřady na pokyn německých tajných služeb zrušily akreditace 32 novinářům, u kterých prý hrozilo, že mohou akci narušit.

„Šlo o trestané a souzené osoby, i konkrétně v souvislosti s levicově extremistickými uskupeními,“ upozornil mluvčí německého ministerstva vnitra Tobias Plate.

Na černé listině se ocitl i reportér německého veřejnoprávního rozhlasu Christian Wolf, jehož úřady vinily z členství v neonacistické organizaci. „Je to naprostý nesmysl. Nikdy jsem o tom tématu nepsal, nepátral a ani nejsem člen žádného takového uskupení,“ konstatoval novinář.

Později se zjistilo, že šlo o shodu jmen a Wolf o akreditaci přišel neprávem - kriminalisté se mu omluvili. Obvinění ale odmítají i ostatní žurnalisté. Jim úřady konkrétní důvod dosud neoznámily.

Během setkání zástupců největších ekonomik světa 7. a 8. července zapalovali především levicoví radikálové v Hamburku auta, rabovali obchody a stavěli a zapalovali barikády v ulicích. Podařilo se jim i narušit doprovodný program partnerek a partnerů státníků.

Až 500 příslušníků bezpečnostních složek utrpělo při střetech s radikály zranění. Policie musela kvůli výtržnostem v den začátku summitu povolat posily, a to i přesto, že ve městě v té době na bezpečnost dohlíželo již 20 tisíc policistů.

Výši škod odhadují německé pojišťovny až na 12 milionů eur (313 milionů korun). Zhruba třetina odhadované částky připadne podle svazu německých pojišťoven GFV na kompenzace za zničená auta, zbytek na úhradu škod na budovách a podnicích.