Republikánská reforma Obamacare se odkládá

Události: Trumpovy plány na změnu Obamacare se odkládají (zdroj: ČT24)

Už čtyři republikánští senátoři se staví proti upravenému návrhu reformy amerického systému zdravotního pojištění. Tím je zákon, jehož prosazení bylo jedním z klíčových volebních slibů amerického prezidenta Donalda Trumpa, de facto pohřben, napsala agentura Reuters a AFP. Podle agentur to už uznal vůdce republikánské většiny v americkém Senátu Mitch McConnell. Dodal, že bude prosazovat zrušení Obamacare s dvouletým odkladem. To by podle něj mělo zajistit „stabilní přechodné období“ pro přípravu dalšího návrhu reformy.

Pro Trumpa je to obrovský problém, protože během prvních šesti měsíců jeho fungování ve funkci prezidenta Spojených států se mu nepodaří dosáhnout jednoho jediného konkrétního legislativního úspěchu.
Teodor Marjanovič
zahraniční komentátor, Hospodářské noviny

Ke dvěma dřívějším republikánským odpůrcům zákona, který má nahradit zdravotnickou reformu Trumpova předchůdce Baracka Obamy, nejnověji přibyli senátoři Mike Lee a Jerry Moran. Oba své rozhodnutí oznámili v pondělí v noci na Twitteru.

Plán na náhradu Obamacare, který přijala Sněmovna reprezentantů, mezi některými republikánskými senátory čelil kritice. Senátoři proto přišli s vlastním návrhem, který ale také nenašel souhlas všech. Někteří tvrdili, že náhrada reformy je příliš omezená, dalším se naopak nelíbil rozsah škrtů, který by ohrozil financování některých programů pro plánované rodičovství či pro chudé.

Lee tvrdil, že návrh nejde dostatečně daleko, aby se výrazně snížila cena pojištění pro střední třídu, nelíbilo se mu ani zachování přílišné regulace. Moran odmítl s návrhem souhlasit, neboť nerušil veškerou Obamovu reformu, ale jen její části. Zatímco Paul žádal výraznější odklon od zdravotnických programů garantovaných vládou, Collinsová kritizovala škrty v pojistném plánu pro sociálně slabé Medicaid.

  • Republikáni mají v Senátu 52 křesel, pro schválení reformy je potřeba alespoň 50 hlasů. Proti reformě jsou všichni demokraté. Americká vláda tak bude muset zvážit, zda návrh znovu upraví, nebo na reformu zdravotnictví rezignuje a pustí se raději do daňové reformy.

Další postup republikánů je podle agentury AP nejasný. Trump poslal na Twitter vzkaz s návrhem, aby Kongres Obamův projekt okamžitě zrušil a začal na novém návrhu zdravotního pojištění pracovat od úplného začátku. Demokraté by se podle něj měli k tomuto úsilí připojit. Návrh podpořil i McConnell, který se prý pokusí prosadit v Senátu zákon o zrušení Obamovy reformy s tím, že bezbolestný přechod na nový systém zajistí dvouleté přechodné období.  

Obava z chaosu v případě zrušení Obamacare bez náhrady

Nejedná se ale pouze o neúspěch Trumpa, ale celé Republikánské strany. Přes sedm let totiž slibovala, že s reformou zúčtuje, jakmile ovládne Kongres a Bílý dům.

Podle agentury AP republikáni takový plán sotva přijmou. Před několika měsíci republikánští senátoři podobný návrh odmítli v obavě, že zrušení Obamacare bez okamžité náhrady by vyvolalo chaos. Proti takovému postupu se již nyní vyslovili nejméně tři senátoři, což prakticky znamená konec takové iniciativy.

„Pro odvolání musíme mít náhradu. Chaosu už je tady dost a toto by k tomu ještě více přispělo,“ prohlásila aljašská senátorka Lisa Murkowskiová s tím, že nic takového nepodpoří.

Postoj senátorů kritizoval předseda Sněmovny reprezentantů Paul Ryan. „Rádi bychom viděli, že Senát něco dělá,“ řekl Ryan s tím, že již dříve schválený sněmovní návrh byl podle něj nejlepším řešením.

Vlivný republikánský senátor John McCain, který se zotavuje z chirurgického zákroku v domovské Arizoně, chce najít východisko ve spolupráci s demokraty. „Kongres se teď musí vrátit k běžnému postupu, uspořádat jednání, vyslechnout názory obou stran a schválit zákon, který konečně poskytne Američanům přístup ke kvalitnímu a dosažitelnému zdravotnímu pojištění,“ uvedl McCain v prohlášení.

Podobný názor má podle agentury Reuters i vůdce demokratické menšiny v Senátu Chuck Schumer. Vyzval republikány, aby „začali od úplného začátku a spolupracovali s demokraty na zákonu, který sníží poplatky, poskytne pojištěncům dlouhodobou stabilitu a zlepší systém zdravotního pojištění“.

Americká média ve svých komentářích Trumpův pokus o novou zdravotní reformu prakticky pohřbila. Podle deníku The New York Times je nový vývoj „signálem o konci“ pokusů Obamovu reformu změnit. Server Politico uvedl téma titulkem „Republikánský zákon o zdravotní péči zkolaboval“. List The Washington Post napsal, že odpor proti plánům na zavedení nového systému zdravotního pojištění vnesl do řad republikánů zmatek. 

Vydáno pod