Egypt zavede víza pro Katařany. Výjimku budou mít jen někteří

Egypt zruší bezvízový styk s Katarem. Opatření bude až na výjimky platit pro všechny katarské občany, kteří navštíví Egypt. S odkazem na prohlášení egyptského ministerstva zahraničí o tom informovala agentura Reuters. Egypt, Saúdská Arábie, Spojené arabské emiráty a Bahrajn v červnu vypověděly diplomatické styky s Katarem a zavedly proti této zemi hospodářské sankce. Zdůvodnily to tím, že Katar podle nich podporuje některé teroristické skupiny a sbližuje se s Íránem.

Později čtveřice sepsala třináct požadavků, které má Katar splnit, chce-li krizi vyřešit. Patří mezi ně například přerušení diplomatických vazeb s Íránem, zastavení vysílání televize Al-Džazíra a okamžité uzavření turecké vojenské základny v zemi. Katar ale obvinění popírá a požadavky považuje za zasahování do svých vnitřních záležitostí.

„Nedává smysl pořád kvůli Kataru dělat výjimky, obzvláště přihlédneme-li k jeho současnému postoji,“ uvedl mluvčí egyptského ministerstva zahraničí Ahmad abú Zaid s tím, že občané Kataru teď budou muset před návštěvou Egypta požádat o vízum.

Opatření se nebude týkat katarských občanů, kteří mají matku s egyptským občanstvím, těch, již jsou v manželství s egyptským občanem, a občanů Kataru, kteří v Egyptě studují.