Účast výhrou. Strasti Afghánek kvůli robotické soutěži skončily až díky Trumpovi

Potíže afghánských studentek před robotickou soutěží v USA (zdroj: ČT24)

Robotické soutěže středních škol v USA se účastní i tým studentek, jimž afghánské úřady opakovaně zamítly žádost o víza. Pod tlakem mezinárodní pozornosti zasáhl prezident Donald Trump - až pak Kábul ustoupil.

Afghánský tým šesti dívek se do soutěže, která se koná mezi 16. až 18. červencem, přihlásil s robotem, který dokáže třídit kuličky: rozezná oranžovou od modré barvy a dokáže kuličky následně umístit na určené místo. Středoškolačky se na soutěž připravovaly šest měsíců, někdy celých sedm dní v týdnu.

Víza sice dívky nedostaly, ministerstvo zahraničí jim ale na přímluvu Bílého domu udělilo desetidenní výjimku. Úřady oficiálně nesdělují, proč povolení zamítly, často to ale bývá z obavy, že se držitel odmítne vrátit domů.

„Jsem tak šťastná, dvakrát jsme nedostaly víza, myslely jsme, že nám je nedají,“ prohlásila členka afghánského týmu Rodaba Núriová.

Členky afghánského robotického týmu
Zdroj: Reuters/Mohammad Ismail

Šest studentek od 14 do 17 let si účast vybojovalo navzdory těžkostem. Doma v západoafghánském Herátu musely improvizovat, když jim objednané díly uvízly na celnici.

Kvůli vízům dvakrát jely 800 kilometrů do Kábulu po problémových silnicích. „V Afghánistánu je válka a je těžké pro ženy se prosadit, ale tohle je naše velká šance,“ míní členka afghánského týmu Lida Azíziová.

„Nejsme žádná teroristická skupina a nejedeme do Ameriky někoho strašit,“ řekla jedna z dívek agentuře AFP. „Chceme jen Američanům předvést své dovednosti,“ zdůraznila.

Afghánský robotický tým
Zdroj: Cliff Owen/ČTK/AP

Každoročně dostanou šanci díky nevládní organizaci First Global studenti ze 160 zemí. Za Českou republiku se bije robot studentů z pardubické Střední školy informatiky a ekonomie DELTA. Soutěží třeba proti Týmu snů složenému ze syrských uprchlíků v Libanonu.

„Všem 163 týmům ze 157 zemí bylo povoleno do Spojených států přicestovat, včetně družstev z Íránu, Súdánu i týmu syrských uprchlíků,“ informoval předseda organizace First Global Joe Sestak.

Trumpovi se intervence ve prospěch Afghánek může hodit - podle posledního výzkumu ABC a Washington Post jeho popularita spadla na 36 procent, což je nejnižší číslo půl roku po nástupu do funkce pro kteréhokoli z prezidentů za posledních 70 let. On sám výsledek okomentoval s tím, že není tak špatný.

Trump sklízí kritiku kvůli svým imigračním dekretům namířeným proti vybraným většinově muslimským zemím, u nichž údajně hrozí, že z nich do USA zamíří teroristé.

První, přísnější dekret je stále zablokovaný, platnost druhého částečně odblokoval nejvyšší soud, federální soudy ale jeho obsah stále zmírňují. Podle lidskoprávních organizací jsou obě nařízení diskriminační.