Jižní Korea navrhla KLDR vládní rozhovory a setkání rozdělených rodin

Jižní Korea navrhla Severní Koreji, aby se v pátek poprvé od roku 2015 sešli zástupci obou vlád k jednáním o zastavení nepřátelských akcí v blízkosti společné hranice. Jihokorejský Červený kříž kromě toho požaduje uskutečnění setkání rodin.

Návrh na jednání na vládní úrovni je prvním pokusem o sblížení mezi oběma státy ze strany nového jihokorejského prezidenta Mun Če-ina, který se funkce ujal v květnu. Tehdy také sliboval, že bude usilovat o dialog s Pchjongjangem a snížení napětí na Korejském poloostrově. Před týdnem Mun prohlásil, že potřeba dialogu s KLDR je nyní naléhavější než kdykoli předtím, pokud mají být omezeny severokorejské programy vývoje jaderných zbraní a raket.

Navrhované rozhovory by se v případě souhlasu KLDR uskutečnily v příhraniční vesnici Pchanmundžom v demilitarizované zóně po týdnech zvýšeného počtu severokorejských testů raket.

Náměstek jihokorejského ministra obrany při oznamování návrhu rozhovorů neupřesnil, co míní nepřátelskými vojenskými aktivitami. Jižní Korea ale většinou poukazuje například na vysílání severokorejské propagandy z amplionů a další provokace, zatímco KLDR požaduje zastavení společných americko-jihokorejských vojenských cvičení.

Nepřátelské akce mají být zastaveny 27. července, tedy v den výročí uzavření příměří, které v roce 1953 ukončilo korejskou válku.

KLDR žádá návrat uprchlých servírek

Jihokorejský Červený kříž také navrhl uskutečnění rozhovorů s KLDR o setkání rodin, které korejská válka rozdělila. Rozhovory by se podle tohoto návrhu měly uskutečnit 1. srpna a rodiny by se pak měly sejít v říjnu.

Pchjongjang opakovaně prohlásil, že se Soulem nepovede žádné rozhovory, dokud Jižní Korea nevrátí 12 severokorejských servírek, které loni v dubnu uprchly do sousední země. Severní Korea tvrdí, že byly uneseny, ale Jižní Korea trvá na tom, že uprchly o vlastní vůli.