Slovenská opozice odmítá odstranit dluhovou brzdu kvůli novým dálnicím

Ficova vláda chce uvolnit dluhovou brzdu (zdroj: ČT24)

Slovenská vláda chce uvolnit takzvanou dluhovou brzdu. Ústavní zákon o rozpočtové zodpovědnosti jí bránil zvyšovat velkými půjčkami státní dluh. Jako důvod koalice uvádí nedostatek peněz na stavbu dálnic, třeba na dokončení hlavního tahu na východ země. Opozice i většina expertů zrušení nařízení odmítají.

Silnice I/18 je frekventovaným tahem, který spojuje západ Slovenska se severní částí země. Využívají ho často i čeští turisté při cestě například do Vysokých Tater. Od neděle bude kvůli zajišťování nestabilní skály na dva týdny zavřená. Řidiče tak čekají dlouhé objížďky.

Dálnice vedoucí tunely přitom podle plánů minulých vlád měla být už dávno. Termín dokončení hlavního tahu přes sever země se ale pořád odsouvá. Dál chybí i úsek u Ružomberoku nebo obchvat Prešova.

A podobně je na tom i dálniční napojení do Polska. Staví se zatím jen na několika místech, jinde se ani nekoplo do země. „Nemáme na tyto nové projekty finanční prostředky – třeba říct na rovinu,“ uvedl slovenský ministr dopravy Árpád Érsek (Most-Híd).

Vláda si chce na stavbu dálnic půjčit. V tom jí ale brání dluhová brzda – ústavní zákon o rozpočtové odpovědnosti. Poslanci ho přijali před pěti lety, když státní dluh překročil 50 procent HDP, těsně nad nimi se drží i dál.

K odblokování brzdy koalice potřebuje ústavní většinu, opozice je ale proti. „Nebudeme měnit to, co je funkční, co Slovensku pomáhá, drží nezodpovědné politiky na uzdě, a to jen proto, že vláda neumí rozumně hospodařit,“ konstatovala předsedkyně Výboru pro hospodářské záležitosti Jana Kiššová (SaS).

Se změnou nesouhlasí ani řada ekonomů. Vládě vyčítají, že chce zemi zadlužovat místo toho, aby efektivně čerpala z eurofondů, kde je do roku 2020 financí na infrastrukturu dost.

„Největší problém není to, že by nebyly peníze na ty dálnice, ale jednoduše, tady je chaos a neefektivita na ministerstvu dopravy, které jednoduše nemá připravené projekty a nemůže se tendrovat a nemůže se utrácet,“ podotkl analytik INESS Robert Chovanculiak.

To ministerstvo odmítá a trvá na plánu dluhovou brzdu uvolnit. S návrhem přijde vláda po neúspěšném jarním pokusu do parlamentu znovu na podzim. Její vyhlídky na úspěch ale nejsou nadějné.