Castro kritizoval obrat amerického vztahu ke Kubě. Pokusy „zničit revoluci“ prý neuspějí

Kubánský prezident Raúl Castro odsoudil tvrdší postoj Washingtonu vůči Havaně, který nastolil americký prezident Donald Trump, a zastavil tím proces karibského usmiřování nastartovaný svým předchůdcem Barackem Obamou. Podle Castra, jenž Trumpovu politiku veřejně komentoval vůbec poprvé, se jedná o návrat ke staré, nepřátelské rétorice.

„Pokusy zničit revoluci neuspějí,“ oznámil komunistický vůdce Kuby během svého pátečního projevu před parlamentem, a podle státních médií Trumpa rovněž obvinil, že používá „starou, nepřátelskou rétoriku“ a vrátil se k politice „konfrontace, která 55 let selhávala“.

„Kuba a Spojené státy mohou spolupracovat a žít bok po boku, přičemž budou respektovat své rozdíly. Nikdo by ale neměl očekávat, že jedna ze stran bude činit zásadní ústupky ohledně vlastní suverenity a nezávislosti,“ dodal.

Obamův průlom

Průlom ve vztazích mezi Havanou a Washingtonem, které v šedesátých letech zmrazil neúspěšný pokus prezidenta J. F. Kennedyho zasáhnout do zdejšího komunistického převratu a následná karibská krize, inicioval papežský stolec.

Konkrétní uvolňování vztahů zahájili prezident Barack Obama a kubánský vůdce Raúl Castro v roce 2014. Od té doby obě země obnovily diplomatické styky, letecké a poštovní spojení a USA povolily dovoz některého zboží a podnikání amerických firem v některých odvětvích – částečně tak povolily otěže sankční politiky, kterou vůči kubánskému režimu aplikovaly šest dekád.

Završením karibského smíru byla historická návštěva prezidenta Baracka Obamy na Kubě loni v březnu – jednalo se o první návštěvu úřadujícího amerického prezidenta po 88 letech. Třídenní návštěvu završil projevem k obyvatelům Kuby, kterým mimo jiné řekl, že lidé by měli mít právo kritizovat vládu a organizovat poklidné protivládní protesty.

Castro: Hrdá Kuba nepotřebuje od USA poučovat

Donald Trump po nástupu do Bílého domu ale začal od liberalizace americko-kubánských vztahů ustupovat, což sliboval už během své loňské volební kampaně.

Před měsícem oznámil, že je nutné uzavřít s Havanou novou dohodu a v některých oblastech politiku znovu utužit. Zpřísnil pravidla týkající se cestování Američanů na Kubu či zasílání finančních prostředků na tento karibský ostrov. Argumentoval mimo jiné „brutálním“ charakterem Castrova režimu.

„Odmítáme manipulaci s tématem lidských práv proti Kubě, která může být v této oblasti velmi hrdá a nepotřebuje, aby ji USA či kdokoli jiný poučoval,“ kontroval Castro ve své parlamentní řeči – navázal tak na provolání Kuby poté, co Trump americký obrat oznámil. Tehdy havanská vláda uvedla, že Trumpova rétorika připomíná časy otevřené konfrontace.