Británie byla hlavním spojencem USA v Evropě. Na její místo nastupuje Macron

Události, komentáře: Macron se stává hlavním Trumpovým spojencem v Evropě (zdroj: ČT24)

Francouzský prezident Emmanuel Macron zaznamenal nebývalý diplomatický úspěch, když se mu podařilo spolu s americkým prezidentem Donaldem Trumpem demonstrovat při setkání v Paříži silné spojenectví. Shodli se na tom v Událostech, komentářích ministr Lubomír Zaorálek (ČSSD), europoslankyně Dita Charanzová (ANO), poslanci zahraničního výboru Karel Schwarzenberg (TOP 09) a Milan Šarapatka (Nestr.). Francie se podle nich stává hlavním spojencem USA v Evropě.

Americký prezident Donald Trump se s manželkou Melanií zúčastnil pařížských oslav Dne Bastily. Jako čestný host přihlížel šéf Bílého domu velkolepé vojenské přehlídce. Macron v projevu po skončení přehlídky poděkoval Spojeným státům, že se před 100 lety rozhodly do světového konfliktu zasáhnout. „Nás nikdy nic nerozdělí,“ řekl francouzský prezident.

Trump už ve čtvrtek po setkání s francouzským protějškem prohlásil, že i přes občasné rozpory není možné narušit letité spojenectví obou zemí. „Vztahy s Francií jsou silnější než kdy jindy,“ napsal na Twitteru.

Macron hlavním partnerem pro USA v Evropě

„Když se podíváte na vztah mezi USA a Německem, na německé scéně dochází k vyzývání Trumpa. Navíc mají v Německu před volbami. Tuto situaci využívá Macron, aby se pro Američany stal hlavním partnerem v Evropě,“ hodnotí budování vztahu francouzského prezidenta s americkým ministr zahraničí Zaorálek.

Nový francouzský prezident se snaží dokázat, že on je ten, komu se podařilo nějak nastartovat vztahy se Spojenými státy. Takže jde určitě i o boj o prestiž francouzské zahraniční politiky.
Dita Charanzová
europoslankyně ANO

Podle jeho názoru na to jde hlava Francie přes společná témata, která je možné rozvíjet. Jde o dění v Sýrii a také boj s terorismem. Zároveň se Macron snaží ovlivňovat Donalda Trumpa v postoji k pařížské klimatické dohodě.

Francie místo Británie

Europoslankyně Dita Charanzová soudí, že nalezení společných témat a orientace Donalda Trumpa k francouzským a evropským tématům činí z Macrona spojence USA v Evropě číslo jedna.

„V době jednání o brexitu už roli tradičního spojence USA v Evropě nebude plnit Velká Británie a kancléřka Angela Merkelová má spíše chladnější vztah k současnému americkému prezidentovi, takže Macron situace velmi úspěšně využil,“ soudí europoslankyně ANO.

Macron využívá Trumpův pragmatismus

Předseda sněmovního zahraničního výboru Karel Schwarzenberg zdůrazňuje, že Donald Trump se vyznačuje schopností zapomenout to, co říkal ve volební kampani. Vede to pak podle něj k mnohým překvapením jak negativním, tak pozitivním.

„Když zjistí, jaká je realita, reaguje na ni. Všichni říkali, že je neschopný, ale je to inteligentní člověk, schopný rychle reagovat,“ prohlásil Schwarzenberg a dodal, že tento pragmatismus amerického prezidenta velmi správně odhadl jeho francouzský protějšek. A může se to Evropě ve spolupráci s USA velmi hodit, dodává Karel Schwarzenberg.

Podle Milana Šarapatky se Trumpova podpora může Macronovi hodit i ve vztazích s Německem, kde podle českého poslance tahá Francie v současnosti za kratší konec. Navíc otázka Sýrie, kde se Francouzi angažují, je pro ně s Američany, kteří dlouhodobě působí na Blízkém východě, rovněž společné téma. „A to může být důležité pro všechny v Evropě. Dává to šanci k dohodě, která se bude týkat všech,“ dodává k tomu Zaorálek.