U schůzky Trumpova syna s Ruskou byl i bývalý člen sovětské kontrašpionáže

Loňské schůzky Trumpova syna s ruskou právničkou se zúčastnil i někdejší člen sovětské kontrašpionáže. Uvedla to americká zpravodajská televize NBC News. Podle AP to muž později přiznal. Vazby na současné ruské tajné služby ale odmítá. Podle televize jde o rusko-amerického lobbistu.

Podle ruských médií jde o jistého Rinata Achmetšina, ruského emigranta s ruským a americkým občanstvím. Agentura RBK napsala, že Achmetšin byl lobbistou organizace Human Rights Accountability Global Initiative Foundation (HRAGIF), která byla vytvořena speciálně s cílem dosáhnout zrušení takzvaného Magnitského zákona.

Ten byl v USA přijat v roce 2012 v reakci na smrt ruského auditora Sergeje Magnitského, údajně ubitého dozorci v ruském vězení. Postihuje sankcemi ruské politiky, kteří podle USA porušují lidská práva. Moskva se dlouhodobě snaží o jeho zrušení.

Achmetšin je bývalým pracovníkem sovětských tajných služeb, potvrdila RBK s odvoláním na tvrzení Williama Browdera, šéfa společnosti Hermitage Capital Management, kde byl zaměstnán Magnitskij. Achmetšin podle RBK ale nepracoval pro sovětskou kontrašpionáž, nýbrž pro vnější rozvědku GRU.

obrázek
Zdroj: ČT24

Sám Achmetšin podle ruské agentury jakékoli kontakty s nynějšími ruskými výzvědnými službami odmítá. Mluvčí prezidenta Vladimira Putina Dmitrij Peskov prohlásil, že Kreml Achmetšina nezná a nemá o něm žádné informace. 

Syn amerického prezidenta tvrdí, že se s ruskou právničkou Nataljou Veselnickou – údajně napojenou na Kreml – loni v červnu setkal, protože mu nabídla kompromitující informace o tehdejší demokratické sokyni jeho otce Hillary Clintonové. Žádné dokumenty prý ale nakonec nezískal.

Veselnická takovýto účel jednání popřela s tím, že chtěla jednat právě o Magnitského seznamu. Peskov navíc odmítá, že by Veselnická měla na Kreml vazby.

Trumpa mladšího chtějí kvůli kontroverzní schůzce vyslechnout výbory Kongresu. Prezident tvrdí, že o schůzce nevěděl, za svého syna se ale postavil. Ten už dříve zveřejnil komunikaci s Rusy – celkem čtyři stránky pocházejí z počátku loňského června. Jejich zveřejnění Trump mladší vysvětlil snahou být „naprosto transparentní“.

Nejrůznější instituce a úřady v USA se zabývají údajnými vazbami prezidenta, jeho blízkých a spolupracovníků na ruské představitele. Vyšetřování je součástí větší kauzy kolem údajných zásahů Moskvy do amerických prezidentských voleb, z nichž právě Trump loni v listopadu vzešel jako vítěz.

Putin se v Hamburku sešel s Trumpem k prvnímu společnému jednání
Zdroj: Carlos Barria/Reuters

Článek v New York Times o schůzce vyšel den poté, co se Trump poprvé ve funkci prezidenta USA na okraj summitu zemí G20 v Hamburku sešel s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Ten opět odmítl, že by Kreml do voleb jakkoli zasahoval.

Údajným vlivem Kremlu na volby v USA, které se Rusko podle amerických tajných služeb snažilo ovlivnit v Trumpův prospěch, se zabýval úřad FBI a výbory Kongresu.

Když Trump letos v květnu odvolal šéfa FBI Jamese Comeyho, začali prezidentovi oponenti mluvit o snaze ovlivnit vyšetřování kauzy. Americké ministerstvo spravedlnosti pak jmenovalo do role nezávislého vyšetřovatele předchozího ředitele FBI Roberta Muellera.