OSN našla v Kongu čtyři desítky hromadných hrobů

V násilím zmítané centrální konžské provincii Kasai se našlo dalších 38 pravděpodobných hromadných hrobů. Od propuknutí povstání v oblasti loni v srpnu tak počet odhalených masových pohřebišť dosáhl osmi desítek.

Nové hroby byly objeveny na šesti různých místech v západní části Kasai, sdělil v metropoli Kinshase mluvčí mírové mise OSN v Kongu. Podle něj se průzkumů z minulého týdne účastnili i konžští vojenští vyšetřovatelé.

Vláda v Kinshase viní z vražd a ukrývání mrtvol příslušníky povstalecké skupiny Kamwina Nsapu. Svědci, které agentura Reuters vyzpovídala v březnu, ale tvrdí, že viděli armádní nákladní vozy, jak vysypávají těla. OSN konžské vojáky opakovaně obvinila z nepřiměřených zásahů. Někdo také údajně natočil vládní jednotky, jak střílejí na neozbrojené civilisty.

Násilí v centrálním Kongu propuklo poté, co byl při operaci konžské armády loni v srpnu zabit šéf Kamwina Nsapu. Oběťmi následných bojů se stali také dva experti OSN, a sice Američan Michael Sharp a Švédka Zaida Catalanová.

OSN v červnu uvedla, že jen za poslední tři měsíce přišlo v oblasti o život asi 2000 civilistů. Celkem se počet mrtvých odhaduje na více než 3300. Dalších přibližně 1,4 milionu lidí nuceně opustilo své domovy.

Vydáno pod