Českým velvyslancem v Kuvajtu a Kataru bude Martin Dvořák

Bývalý primátor Hradce Králové a generální konzul Česka ve Spojených státech Martin Dvořák bude novým mimořádným a zplnomocněným velvyslancem v Kuvajtu a v Kataru. Do funkce ho jmenoval prezident Miloš Zeman a oba státy už vyjádřily souhlas. Diplomatické funkce se ujme 17. září.

„Můžeme potvrdit, že novému velvyslanci ČR pro Kuvajt Martinu Dvořákovi bylo kuvajtskou stranou již uděleno agrément, tedy souhlas hostitelské země s jeho působením,“ řekla mluvčí ministerstva zahraničí Irena Valentová. Do působnosti ambasády v Kuvajtu spadá také stát Katar.

Dvořák je vzděláním ekonom. V letech 1990 až 1998 byl prvním porevolučním primátorem Hradce Králové. Ve stejné době se také stal nejprve členem předsednictva a později místopředsedou Svazu měst a obcí. Na přelomu tisíciletí působil v misi OSN při poválečné obnově Kosova (UNMIK). V roce 2003 přesídlil do Iráku, kde byl politickým poradcem při sestavování dočasných místních vlád.

Od roku 2005 pracoval na ekonomickém oddělení české ambasády ve Washingtonu, po dvou letech se stal vedoucím oddělení. V září 2012 začal působit jako český generální konzul v New Yorku. Narodil se v roce 1956 v Praze, je ženatý a má tři děti. 

Nyní post velvyslance v Kuvajtu a Kataru zastává Martin Vítek. Katar je v současnosti pod tlakem ze strany Saúdské Arábie, Bahrajnu, Spojených arabských emirátů a Egypta. Zmíněné země s ním přerušily v červnu diplomatické styky kvůli jeho údajné podpoře terorismu.

Zároveň proti němu vyhlásily dopravní a obchodní blokádu. Mimo jiné po Kataru chtějí, aby uzavřel televizi Al-Džazíra, přerušil kontakty s Íránem a ukončil podporu teroristických skupin. Katar obvinění z podpory terorismu odmítá.

Podle ministra zahraničí Spojených arabských emirátů (SAE) Abduláha bin Zajda Al-Nahjána Katar musí udělat ještě mnoho kroků k tomu, aby země regionu změnily názor na jeho podporu terorismu a extremismu. Řekl to po schůzce se svým slovenským kolegou Miroslavem Lajčákem.