Turecký ministr má utrum. V Rakousku si potlačený puč nepřipomene

Rakouské úřady zakázaly z bezpečnostních důvodů vstup do země tureckému ministrovi hospodářství. Nihatu Zeybekci se chtěl zúčastnit vzpomínkové akce k výročí loňského nezdařeného puče v Turecku.

„Mohu potvrdit, že ministr zahraničí (Sebastian) Kurz zakázal tureckému ministrovi hospodářství vstup do země,“ sdělila rakouská diplomacie. Mluvčí tamního ministerstva zahraničí dodal, že Zeybekciho cesta představovala pro Rakousko ohrožení veřejného pořádku a bezpečnosti.

Rakousko učinilo podobné kroky jako Nizozemsko, které v pátek prohlásilo, že turecký vicepremiér Tugrul Türkes není v zemi vítaný. Politik se chtěl zúčastnit akce s tamními krajany, která bude připomínkou loňského potlačení pokusu o státní převrat v Turecku.

Vídeň už dříve patřila mezi unijní státy, které upřednostňovaly zmrazení přístupových rozhovorů s Ankarou.

Vztahy mezi Tureckem a některými evropskými zeměmi jsou dlouhodobě vyhrocené, například Německo a Nizozemsko ho kritizují za politické změny a tvrdý postup při vyšetřování puče. Od loňského července bylo během výjimečného stavu zatčeno přes 50 tisíc lidí a dalších 140 tisíc propuštěno.

Turecko ze zosnování převratu obviňuje hnutí duchovního Fethullaha Gülena, který dlouhodobě žije v USA. Gülen to odmítá a obviňuje Erdogana, že akci zorganizoval, aby si upevnil moc v Turecku. To se Erdoganovi v letošním referendu skutečně podařilo, neboť voliči se vyslovili pro prezidentský systém.

Ankara se před referendem usilovně snažila přesvědčit miliony Turků žijících v zahraničí. Nejprve narazila v německých městech, jež zakázala tureckým politikům agitovat, ještě víc se ale situace vyhrotila v Nizozemí, které mělo těsně před klíčovými volbami, v nichž měla šanci na úspěch Wildersova protiislámská Strana svobody.

Země o turecké kampani nechtěla ani slyšet, tamnímu šéfovi diplomacie zakázala v zemi přistát a vyhostila tureckou ministryni pro záležitosti rodiny. Erdogan pak začal unijní státy osočovat z užívání nacistických praktik, což napětí ještě vystupňovalo.

Rovněž Rakousko zakázalo Turkům agitovat, protože se obávalo vyhrocení situace mezi podporovateli Ankary a Turky kurdského původu v zemi.