Saúdové rozšiřují arzenál. S Moskvou uzavřeli zbrojní dohodu za miliardy

Saúdská Arábie uzavřela s Ruskem předběžnou dohodu o dodávkách zbraní za 3,5 miliardy dolarů – čili osmdesát miliard korun. Po uzavření květnových obchodů s americkými zbrojaři, ke kterým došlo během návštěvy amerického prezidenta Donalda Trumpa, se jedná o další rozšiřování saúdskoarabského arzenálu.

„Zahájili jsme nové kolo rozhovorů a uzavřeli předběžnou dohodu za 3,5 miliardy dolarů (asi 80 miliard Kč),“ oznámil ředitel státní společnosti Rostech Sergej Čemezov. „Pravda, Saúdové si kladli podmínku, že kontrakt bude platit, pokud jim předáme část technologií a zahájíme výrobu na území království.“

Zbrojní konglomerát Rostech vznikl před deseti lety s cílem napomáhat vývoji, výrobě a vývozu sofistikovaných výrobků určených pro civilní i vojenské použití. Zahrnuje stovky organizací, včetně čtrnácti holdingů, z nichž jedenáct působí ve sféře zbrojního průmyslu.

Podle Čemezova nyní ruská strana přemýšlí o tom, jak saúdským požadavkům vyjít vstříc, za nejsnazší považuje postavit v Arábii závod na výrobu střelných zbraní koncernu Kalašnikov; ten ve světě proslul výrobou legendární útočné pušky AK-47 a jejích nástupců.

Americké dohody za sto miliard

Zájmem o produkci ruských zbrojařů Rijád pokračuje v posilování svého vojenského arzenálu, na kterém země pracovala už během květnové návštěvy amerického prezidenta Donalda Trumpa.

Během ní Saúdská Arábie uzavřela s USA smlouvu o nákupu zbraní za 110 miliard dolarů (2,6 bilionu Kč) spolu s právem koupit během příštích deseti let zbrojní vybavení za dalších 350 miliard dolarů. Už v prosinci ministerstvo zahraničí USA uvedlo, že Rijád koupí nákladní vojenské vrtulníky Chinook společně s vybavením a technickou podporou za 3,5 miliardy dolarů (zhruba 83 miliard Kč).

Američany přitom Saúdové podvazují stejně jako Rusy; součástí květnových saúdsko-amerických smluv byla i dohoda s Boeingem, že v zemi založí společný podnik, který má poskytovat servis řadě typů armádní techniky. Další společný podnik by měl zajišťovat technickou podporu civilním i vojenským vrtulníkům Boeingu v zemi.

Cílem zbrojních dohod je posílení obranných kapacit království a jeho spojenců v oblasti tváří v tvář možnému ohrožení ze strany šíitského Íránu, který vnímá jako hlavního rivala v zápase o hegemonii nad Blízkým východem.