Bojovník za lidská práva nechce homosexuály ani slyšet ani vidět

Varšava - Bývalý polský prezident a držitel Nobelovy ceny za mír Lech Wałesa se veřejně postavil proti homosexuálům. V televizním rozhovoru řekl, že mu vadí příslušníci sexuálních menšin mezi polskými politiky. Za své výroky okamžitě sklidil v Polsku i v zahraničí kritiku. Zazněl i názor, že svými homofobními výroky pošpinil Nobelovu cenu.

V rámci debaty o homosexuálních sňatcích, která v Polsku probíhá, dostal Wałesa otázku, zda by homosexuální poslanci neměli sedět až u zdi v poslední řadě parlamentních lavic, když představují pouze menšinu. Wałesa, známý coby oddaný katolík, odpověděl: „Ano, až u zdi, a dokonce i za zdí.“

Podle Wałesy by se měla respektovat většina a demokracie: „Je to většina, co tvoří demokracii… Ale to, co tu máme, to je menšina kráčející v čele většiny,“ poznamenal. Řekl, že homosexuály chápe a toleruje, ale nepřeje si, aby demonstrovali v centrech měst. Své akce by měli pořádat na jejich okraji. „Nechci, aby tato menšina, se kterou nesouhlasím, šla do ulic a mátla mé děti a vnoučata.“

„Jsem ze staré školy,“ tvrdí Wałesa. „Chápu, že jsou tu odlišní lidé, odlišné orientace, a že mají právo na svou identitu. Ale ať nemění řád věcí zavedený během staletí. Nechci je dokonce ani slyšet mluvit. Ať si to dělají mezi sebou a nás, mě a má vnoučata, nechají na pokoji,“ dodal exprezident.

Wałesa to za výroky schytal

Na Wałesu se okamžitě přiřítila bouře kritiky. Konzervativní polský europoslanec Adam Bielan například řekl, že ho překvapuje, že „až teď vyšlo najevo, že Wałesa nemá pod kontrolou to, co říká. A že své projevy nevnímá jako politicky nekorektní.“

Polská novinářka Monika Olejniková napsala, že Wałesa svými slovy zostudil Nobelovu cenu.

Wałesu nešetřil ani jeho syn Jaroslaw: „Nejen, že s ním nesouhlasím. Ale myslím si, že to, co řekl můj otec, je špatné a ošklivé.“

Vedoucí britského spolku pro gaye a lesby Sam Dick pro deník The Independent poznamenal, že je smutné, když bojovník za lidská práva jako Walesa považuje za vhodné popírat základní lidská práva homosexuálů a bisexuálů.

Wałesova slova o „odlišných lidech“, kteří si „to mají dělat mezi sebou“, pobouřila polské liberály včetně poslanecké frakce opozičního Palikotova hnutí. Šéf hnutí Janusz Palikot se rozhodl pro důraznou obhajobu homosexuálního poslance Roberta Biedroně a místopředsedkyně Sejmu, transsexuálky Anny Grodzké.

Anna Grodzká
Zdroj: ISIFA/EPA/Radek Pietruszka

Palikotovi se dokonce podařilo dosáhnout toho, že oba poslanci budou sedět při středečním zahájení parlamentní schůze v první, a nikoli poslední řadě, do které je odkázal Wałesa. První poslanecká lavice přitom bývá tradičně vyhrazena předsedům parlamentních stran a nejváženějším zákonodárcům.

Robert Biedroń je první politik, který se v Polsku veřejně přihlásil ke své homosexualitě. Grodzká, která se jako muž honosila hustým plnovousem, je nyní ženou a nosí velké náušnice a mikádo. V parlamentních lavicích se její téměř dvoumetrová postava objevila po volbách v roce 2011. Palikot Wałesovi navrhl, aby se s ním, Grodzkou a Biedroněm setkal k veřejné debatě, ale někdejší vůdce Solidarity pozvání odmítl.

Polský Sejm v poslední době zamítl tři verze návrhu zákona o registrovaném partnerství. Podle konzervativní pravice mají podobné návrhy „legalizovat morální úpadek společnosti a potvrdit krizi modelu tradiční rodiny“. V nedávném průzkumu veřejného mínění se proti homosexuálním sňatkům vyslovily dvě třetiny Poláků.

Reportáž Josefa Pazderky (zdroj: ČT24)