K zabití 23 egyptských vojáků na Sinaji se přihlásil IS

Sebevražedné útoky na Sinajském poloostrově v pátek připravily o život 23 egyptských vojáků a dalších 30 zranily. Přihlásila se k nim teroristická organizace Islámský stát. Podle agentury AP jde o nejhorší teroristický útok v oblasti za poslední dva roky. Armáda uvedla, že při přestřelce přišlo o život 40 ozbrojenců a bylo zničeno šest jejich vozidel.

Terčem dvou sebevražedných atentátů, při kterých útočníci použili automobily, se stala armádní stanoviště na severu Sinaje u města Rafáh, které sousedí s palestinským Pásmem Gazy.

Teroristé zaútočili časně ráno na kontrolní stanoviště egyptské armády na severu Sinajského poloostrova nedaleko hranic s palestinským Pásmem Gazy. Nejprve najel do stanoviště sebevražedný atentátník autem s výbušninami a poté zahájila skupina teroristů na vojáky palbu. Střelba trvala skoro půl hodiny.

Organizace Islámský stát v posledních měsících ztratila značná území v Sýrii a v Iráku. Její odnože bojují také v Egyptě, Libyi či Jemenu.

Několik hodin po incidentu útoky odsoudilo radikální palestinské hnutí Hamas, které vládne v sousedním Pásmu Gazy. Útok označilo za „zločinecký, teroristický a zbabělý čin, který není pouze útokem na Egypt, ale i na arabský národ“.

Vztahy mezi egyptskou vládou a Hamasem jsou v poslední době poněkud napjaté. Egypt Hamas totiž viní z podpory islámských radikálů na Sinaji a z toho, že jim umožňuje překračovat hranici. Hamas, který se snaží o zlepšení vztahů s Egyptem, kvůli extremistům zvyšuje bezpečnost v pohraničí.

Egyptský parlament v úterý schválil návrh prezidenta Abdal Fattáha Sísího na prodloužení výjimečného stavu v zemi o další tři měsíce. Rozhodnutí předcházelo několik jiných útoků na příslušníky bezpečnostních složek na Sinaji.

Islamisté, jejichž cílem je svržení Sísího vlády, znásobili útoky na Sinaji v roce 2013 po sesazení tehdejšího prezidenta Muhammada Mursího. Ten byl zvolen rok předtím za islamistické Muslimské bratrstvo. Armáda po Mursího svržení tuto organizaci zařadila mezi teroristické organizace.

Egyptské úřady přičítají odpovědnost za zabití stovek policistů a vojáků na Sinajském poloostrově teroristické organizaci Sinajská provincie, jejíž členové v listopadu 2014 přísahali věrnost vůdci takzvaného Islámského státu (IS) abú Bakrovi Bagdádímu.

Vydáno pod