V Turecku zadrželi novou šéfku místní Amnesty International

Policie v Turecku zasáhla v hotelu poblíž Istanbulu, kde se konala schůzka ochránců lidských práv. Zadrženo bylo všech 12 účastníků setkání, mezi nimi i ředitelka turecké pobočky mezinárodní organizace Amnesty International (AI) Idil Eserová. S odvoláním na turecký tisk o tom informovala agentura AP. Na začátku června byl v Turecku zatčen předchozí šéf turecké sekce AI.

Turecký deník Hürriyet napsal, že terčem středečního zátahu se stal hotel na ostrově Büyükada v Marmarském moři u Istanbulu. Podle listu byli zadržení ze zatím neznámého důvodu odvedeni k výslechu na místní policejní stanici.

Na začátku června v Turecku zatkli předchozího šéfa místní pobočky AI Tanera Kilice. Toho Ankara podezírá z napojení na hnutí duchovního Fethullaha Gülena, jehož turecké vedení považuje za inspirátora loňského nezdařeného pokusu o puč.

Po zmařeném převratu přistoupil režim prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana k rozsáhlým represím. Uvězněno bylo kolem 50 tisíc lidí a dalších více než 100 tisíc Turků přišlo o práci ve státní sféře. Postihy původně směřovaly proti skutečným či domnělým účastníkům puče, ale později se rozšířily i na jiné vládní kritiky.

AI na konci května znovu zpochybnila reakci Ankary na červencový převrat. Organizace v prohlášení kritizovala turecké vedení za propouštění desetitisíců Turků za údajnou podporu puče. Podle AI jde o porušení práva na svobodu slova a sdružování.

Vydáno pod