Trump přiletěl do Polska. Varšava mu přichystala vřelé přijetí, čeká slib podpory NATO

Důraz na posilování kolektivní obrany v rámci Severoatlantické aliance a demonstrace sounáležitosti USA se střední Evropou – to mají být hlavní témata návštěvy prezidenta USA Donalda Trumpa v Polsku. Trump přiletěl do Varšavy na summit takzvané iniciativy Trojmoří, který se uskuteční ve čtvrtek a v pátek za účasti zástupců dvanácti států střední, východní a jižní Evropy včetně České republiky.

Donald Trump do Polska přiletěl už ve středu v noci a čtvrteční program zahájí zhruba půlhodinovým jednáním s polským prezidentem Andrzejem Dudou.

Vyvrcholením pobytu amerického prezidenta v polské metropoli bude projev na náměstí Krasińského, které je symbolem polského hrdinství za druhé světové války. Na reprezentativním Zámeckém náměstí podle agentury AP Trump mluvit nechtěl, protože tam k Polákům v minulosti promlouvali jeho předchůdci Barack Obama a Bill Clinton.

Události: Trump v Polsku zahájí svou druhou cestu po Evropě (zdroj: ČT24)

Varšava prezentuje Trumpovu návštěvu jako mimořádný úspěch polské diplomacie. Šéf vládní strany Právo a spravedlnosti (PiS) Jaroslaw Kaczyński o víkendu prohlásil, že ostatní evropské státy v tomto ohledu Polsku závidí. PiS organizuje autobusové svozy zdarma pro sympatizanty z celé země.

Trumpovy osobní státnické kontakty s postkomunistickým regionem odstartovala červnová návštěva rumunského prezidenta Klause Iohannise ve Washingtonu. Ohlášený jarní česko-americký summit, k němuž Trump loni podle Pražského hradu telefonicky pozval prezidenta Miloše Zemana, byl podle českého velvyslance ve Washingtonu Hynka Kmoníčka odložen.

Během Trumpova pobytu v Polsku bude mít prezident Zeman předem plánovanou dovolenou a Českou republiku na summitu reprezentovat nebude, uvedl v polovině června prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

Miloš Zeman nebyl přítomen ani veřejnému Trumpově projevu na květnovém summitu NATO v Bruselu. Na změnu programu česká strana tehdy podle Ovčáčka předem upozornila.

Na setkání ve Varšavě nedorazí ani premiér Bohuslav Sobotka, Prahu bude zastupovat předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček. Česko se řadí mezi ty členské státy iniciativy Trojmoří, jež dosud reprezentovali zástupci na úrovni ministrů či jejich náměstků.

Trump navštíví Polsko dřív než Británii či Francii

Západní média si povšimla, že Donald Trump v rozporu s letitou tradicí navštíví postkomunistické Polsko před oficiální návštěvou některého z významných západoevropských spojenců, tedy Británie nebo Francie. Stejný postup zvolil v roce 2001 i tehdy nově zvolený americký prezident George Bush mladší. Washington podle agentury AP dává najevo svou loajalitu vůči Polsku, v němž vidí klíčového spojence v NATO.

Podle serveru Politico Varšava navíc slibuje vřelejší přijetí amerického prezidenta, než jaké by ho například čekalo v Londýně, s jehož návštěvou Trump údajně váhá. Ani na navazujícím summitu skupiny G20 v Hamburku prezidenta USA zvlášť srdečné přivítání nejspíš nečeká. Polská média tvrdí, že Varšava se při jednání s Bílým domem k nadšenému přivítání naopak přímo zavázala.

Trump přednese v Polsku svůj první veřejný projev v Evropě (zdroj: ČT24)

Motivem cesty amerického prezidenta do polského hlavního města je podle amerického tisku i obchod. Prezident minulý týden ohlásil „zlatou éru“ ve vývozu amerického zemního plynu, ropy a uhlí a v Polsku Washington vidí možného budoucího partnera. 

Ve Varšavě chce Trump podpořit zejména export amerického zkapalněného zemního plynu (LNG). První tanker s LNG dorazil do terminálu u polského přístavu Świnoujście (Svinoústí) už počátkem června.

Podle amerických médií bude polská vláda nepochybně na Trumpa tlačit, aby zaujal tvrdý postoj vůči Rusku. „Musí si vybrat, jestli bude jeho prioritou Severoatlantická aliance, transatlantická bezpečnost a sounáležitost s evropskými zeměmi v odstrašování Ruska, nebo zda dá přednost zlepšení vztahů s Moskvou,“ řekl serveru stanice Fox News Jordan Tama z americké univerzity ve Washingtonu.

Polsko, amerického spojence v Iráku a Afghánistánu, bude Trump podle CBS News patrně chtít ukázat jako příkladného partnera. Země navíc jako jeden z mála členských států NATO odvádí na obranu dvě procenta HDP, tedy cíl, který si země Aliance stanovily. Další státy Trump za neplnění závazku kritizuje.