Evropský parlament je směšný, rozohnil se Juncker kvůli prázdnému sálu

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker označil Evropský parlament za směšný. Rozčílilo jej, že se debaty o uplynulém předsednictví Malty v Radě EU na plenárním zasedání ve Štrasburku účastnilo jen malé množství europoslanců.

„Evropský parlament je směšný, velmi směšný,“ prohlásil Juncker. Pokud by na místě maltského premiéra Josepha Muscata, který přišel s europoslanci debatovat o půlroční práci své země v čele Rady, seděla německá kancléřka Angela Merkelová nebo francouzský prezident Emmanuel Macron, „pak bychom měli plný sál“, vyčetl evropským zákonodárcům.

Parlament by podle něj měl respektovat i představitele malých zemí. „Takového zasedání se už nikdy nezúčastním,“ řekl předseda EK, který byl dlouho premiérem půlmilionového Lucemburska.

Předseda Evropského parlamentu Antonio Tajani reagoval pobouřeně. „Žádám vás, abyste volil jiná slova. Nejsme směšní,“ řekl. Navíc je to parlament, který má kontrolovat komisi, a ne naopak, dodal Tajani. Po Maltě, ostrovním státu se 450 000 obyvateli, převzalo 1. července předsednictví v Radě EU na půl roku Estonsko.

Europoslanci potvrdili nástup Gabrielové z Bulharska do EK

Evropský parlament dnes do funkce komisařky pro digitální ekonomiku a společnost podpořil bulharskou kandidátku Mariji Gabrielovou. V tajném hlasování bylo pro 517 europoslanců, proti 77. Stávající europoslankyně Gabrielová nahradí v Junckerově týmu někdejší místopředsedkyni komise Kristalinu Georgievovou, která loni na podzim nastoupila do vedení Světové banky.

Marija Gabrielová s maltským ministrem Abelem, ukrajinským prezidentem Porošenkem a předsedou EP Tajanim (květen 2017)
Zdroj: ČTK/TASS/Mykola Lazarenko

Členka bulharské vládní strany Občané za evropský rozvoj Bulharska (GERB) Gabrielová absolvovala 20. června slyšení před výbory pro průmysl, výzkum a energetiku a pro vědu a kulturu europarlamentu.

Ve funkci by měla dosavadní sedmatřicetiletá europoslankyně podporovat vytvoření jednotného digitálního trhu. Podílet by se měla na projektech koordinovaných místopředsedou pro tuto oblast Andrusem Ansipem a místopředsedou komise pro růst, investice a konkurenceschopnost Jyrkim Katainenem.