Syrská armáda vyhlásila na jihu země čtyřdenní příměří

Syrská armáda vyhlásila čtyřdenní příměří v jižních oblastech země. Zastavení palby, druhé během posledních dvou týdnů, se vztahuje na provincie Dará, Kunajtra a Suvajda a má platit do čtvrtka.

Podle sdělení velitelství syrské armády má příměří platné údajně od nedělního poledne napomoci „procesu národního usmíření“.

V polovině června vyhlásila armáda se stejným cílem dvoudenní zastavení palby ve městě Dará u hranic s Izraelem. Po vypršení příměří byly letecké a dělostřelecké útoky na povstalecké oblasti obnoveny.

Nynější příměří má zasahovat podstatně širší oblast včetně strategické provincie Kunajtra na jihozápadě a provincie Suvajda na jihovýchodě země.

V provincii Kunajtra o víkendu ostřelovala syrské pozice izraelská armáda, která tak reagovala na syrskou palbu mířící na Golanské výšiny, jejichž část obsadil Izrael za šestidenní války v roce 1967.

O syrském míru se bude jednat v Astaně i Ženevě

Současné příměří bylo vyhlášeno poté, co významná povstalecká skupina na jihu Sýrie oznámila, že se nezúčastní nadcházejících mírových jednání v kazašském hlavním městě Astaně, což zdůvodnila tím, že syrské vládní síly porušily dřívější dohody o příměří.

Syrská vláda se od ledna zúčastnila několika kol mírových rozhovorů v Astaně a v Ženevě. Zásadní posun však rozhovory zatím nepřinesly.

Jednání v Astaně se konají pod patronací tří garantů - Ruska a Íránu jako podporovatelů Damašku a Turecka jako spojence opozice. Rozhovorů se účastní i zástupci syrské vlády a některých povstaleckých skupin. Na schůzkách se řeší hlavně bezpečnostní opatření v Sýrii, zatímco na ženevských jednáních, která odděleně pořádá OSN, se hledá politická dohoda.

Další kolo rozhovorů v Astaně začne v úterý,  příští pondělí se mají vyjednavači setkat v Ženevě.