Arabské země prodloužily Kataru ultimátum

Horizont ČT24: Katar má na splnění požadavků o 48 hodin více (zdroj: ČT24)

Arabské země vyhověly žádosti Kataru o prodloužení ultimáta pro splnění jejich požadavků vůči emirátu, s nímž přerušily diplomatické styky. Saúdskoarabská televize Al-Arabíja informovala, že skupina zemí poskytla Kataru dalších 48 hodin. O takové prodloužení ultimáta předtím požádal sám Katar. Původní ultimátum vypršelo v neděli o půlnoci. V noci s představiteli některých zemí regionu hovořil americký prezident Donald Trump.

Několik arabských zemí v čele se Saúdskou Arábií Katar obviňuje z podpory terorismu a mimo jiné chtějí, aby země uzavřela televizi Al-Džazíra, přerušila kontakty s Íránem a ukončila podporu teroristických skupin. Katar nařčení z podpory terorismu odmítá a ultimátum považuje za zásah do své suverenity.

Mluví se o tom, že pravou příčinou tlaku arabských států je omezení jejich vlastní vnitřní opozice, se kterou Katar nějakým způsobem spolupracoval.
Jan Daniel
výzkumný pracovník, Ústav mezinárodních vztahů

Katarský ministr zahraničí šajch Muhammad bin Abdar Rahmán Sání už v neděli oznámil, že jeho země do vypršení ultimáta požadavky arabských zemí nesplní. V sobotu Sání zopakoval, že požadavky arabských států byly vytvořeny tak, aby byly odmítnuty. Dodal, že Katar je připraven „čelit možným důsledkům“, ale je také připraven jednat.

Podle Jana Daniela z Ústavu mezinárodních vztahů by mohla být krize vyřešena, pokud by Katar ustoupil například v otázce financování skupin typu Muslimského bratrstva. „Dovedu si představit, že Katar vyhostí některá z těch opozičních hnutí, která hostí na svém území, řekne, že nebude dál podporovat některé z těch frakcí, trochu zmírní svou politiku nejen v Sýrii, ale třeba také v Libyi a v některých dalších státech,“ uvedl Daniel. 

K něčemu podobnému došlo už v roce 2014, připomněl. „Tehdy byla podobná roztržka mezi státy Rady pro spolupráci arabských zemí v Zálivu a Katarem a také se to do nějaké míry vyhrotilo. Nakonec to skončilo jakýmsi smírem. Katar uznal, že nebude mít až tak nezávislou zahraniční politiku, bude víc podporovat Saúdskou Arábii a podobně. Dovedu si představit nějakou formu takového řešení,“ pokračoval.

Daniel z ÚMV: Nedovedu si představit, že by Al-Džazíra nevysílala (zdroj: ČT24)

Na druhou stranu ale odborník uznává, že tentokrát jsou požadavky o dost tvrdší než před třemi lety. „Je tam problém, jestli se jednotlivé arabské státy nebudou bát, že ztratí tvář, když dojde k nějakému takovému smírnému řešení, které vlastně vůbec nic nevyřeší,“ podotkl Daniel. 

Konec televizní stanice Al-Džazíra ale podle něj nenastane, neboť jde o zásadní zdroj geopolitického vlivu Kataru. „Dovedu si představit, že může omezit nějaké žurnalisty, nebo může říct, že do nějakých věcí nebude Al-Džazíra tolik rýpat jako předtím – samozřejmě neoficiálně,“ dodal Daniel. 

Agentura Reuters v neděli informovala, že šéfové diplomacií bojkotujících zemí mají další postup řešit na společné schůzce ve středu v Káhiře.

Obyvatelé Kataru napjatě čekají na vyřešení konfliktu a většina podporuje stanovisko katarské vlády. „Jakákoliv eskalace nebude dobrá pro nikoho. Destabilizace Kataru bude mít velký dopad na celý region a na svět,“ řekl občan Kataru Abdal Azíz Húr, který pracuje ve školství.

S představiteli dotčených zemí mluvil Trump

S čelnými představiteli některých zemí v oblasti Perského zálivu hovořil v neděli - s každým zvlášť - americký prezident Donald Trump. V telefonických rozhovorech je vybízel k jednotě a zopakoval, že je důležité přestat s financováním teroristů a zdiskreditovat ideologii extrémistů. Podle agentury Reuters rovněž vyjádřil své „znepokojení“ nad stávajícím sporem mezi Katarem a některými z jeho sousedů v oblasti.

Podle agentury AP Trump v noci hovořil se saúdskoarabským králem Salmánem, korunním princem Muhammadem bin Zájidem Nahajánem ze Spojených arabských emirátů a s katarským emírem Taminem Sáním. Jednota regionu je podle Trumpa nezbytná k naplnění cílů nedávného rijádského summitu včetně porážky terorismu a posilování stability v oblasti.