Část slovenského národního pokladu někam zmizela, ukázala inventura

Inventura slovenského národního pokladu (zdroj: ČT24)

Byla to sbírka, která měla zajistit samostatnému Slovensku vlastní národní poklad. Zlatými šperky a dalšími cennostmi do něj před čtvrtstoletím přispěly tisíce lidí. Nyní inventura jeho vlastníka, Matice slovenské, ukázala, že část zlatých předmětů zmizela. Nadace, která poklad spravuje, ale závěry šetření odmítá. A obě strany na sebe chystají žalobu.

Aby mohli do národního pokladu Slováci přispět, stáli v devadesátých letech dlouhé fronty. Darovali především zlaté šperky. Dnešní hodnota pokladu se odhaduje na miliony eur.

Čerstvá inventura Matice slovenské, pod kterou patří, ale prozradila, že není kompletní. „Obálky, v nichž měly předměty být, byly otevřené, a na obálce bylo napsáno například patnáct prstenů ze zlata, ale uvnitř jich bylo deset,“ zveřejnil některé ze zjištění předseda Matice slovenské Marián Tkáč.

Vzájemné obviňování

Za viníka šéf Matice označuje Jozefa Steinera – správce osamostatněné nadace, která se o poklad stará. Mezi muži panují spory, proto při otevírání trezorů Steiner chyběl, přestože klíče má jen on. Vedení Matice se do nich za přítomnosti notáře vlámalo. 

„Důrazně odmítám, že po dobu mého výkonu funkce správce došlo k nějakému úbytku. Konstatuju, že tohle je jednoduše diskreditace, potřebuje se mě jako nepohodlného zbavit,“ označuje Steiner obvinění za nepravdivé.

Matice slovenská
Zdroj: ČT24

K vzájemnému obviňování dochází před volbami do dozorčí rady Matice, kam Steiner kandiduje. Obě strany se chtějí bránit u soudu. Problémy provázejí i další část pokladu – objevila se obvinění, že obrazy, které věnovali významní umělci, plesniví. Kdo za to může, není jasné.

Kauzy se množí

Organizace s hlavním sídlem v Martině má za úkol upevňovat vlastenectví a národní uvědomění Slováků. Řada z nich ale pochybuje o jejím smyslu. Nedůvěru prohlubují četné kauzy – ta současná totiž není zdaleka první.

V minulosti třeba Matice vložila část národního pokladu do nebankovní společnosti, která zkrachovala. Matice tak přišla v přepočtu o víc než dvacet milionů korun. Jozefa Markuše, který v čele instituce stál dvacet let, zase soud potrestal roční podmínkou za finanční machinace, zatím nepravomocně.