Vláda britské premiérky Mayové získala těsně důvěru. Podpořili ji severoirští unionisté

Britský parlament vyslovil důvěru vládě premiérky Theresy Mayové, když schválil vládní program na příští dva roky. Menšinový kabinet konzervativců, kteří nemají v Dolní sněmovně potřebnou většinu hlasů, podpořili po dohodě severoirští unionisté. Mayová tak získala důvěru poměrem hlasů 323 ku 309.

Poslanci hlasovali o návrzích obsažených v projevu královny Alžběty II., která tradičně po volbách přednáší vládní priority sestavené ministerským předsedou.

Mayová vládní program soustředila především na zákony související s odchodem z Evropské unie, pro který počítá zároveň s odchodem z jednotného trhu a celní unie. Opozice se ve čtvrtek snažila prosadit v těchto bodech pozměňovací návrh, který by v klíčových otázkách obchodu a cel zachoval současný stav. Hlasy konzervativců byl ale zamítnut.

Mayová ztratila parlamentní většinu v předčasných volbách z 8. června, které vypsala s cílem získat silnější mandát pro vyjednávání o brexitu. Nyní je však její pozice oslabena, což se podle britských médií projevilo už u dalšího ze čtvrtečních hlasování.

Kvůli hrozící rebelii mezi konzervativními poslanci byla premiérka nucena učinit ústupek a nechat projít labouristický návrh umožňující severoirským ženám bezplatný přístup k potratům, který dosud na rozdíl od Angličanek nemají.