Nejen Česko. Extrémní deště potrápily i Německo, v Berlíně vyhlásili výjimečný stav

S následky vytrvalých dešťů se vedle České republiky muselo vypořádat i Německo. Hasiči v Berlíně museli kvůli zatopení jednoho směru městského okruhu vyhlásit výjimečný stav. Voda natekla také do sklepů a zaplavila jednu ze stanic metra. V Polsku prudké bouře doprovázené lijáky a kroupami připravily o dodávky proudu na 30 000 domácností.

Prudký déšť dočasně zablokoval jednu z nejrušnějších dálnic Německa, berlínský vnitřní dálniční okruh A100. Na západě metropole byl v jednom směru na určitou dobu zcela uzavřen kvůli zatopení silnice, uvedli hasiči. Zásahové složky na Twitteru informovaly, že jeden automobil zůstal vězet ve vodě.

Zaplavené ulice Berlína
Zdroj: Reuters/Fabrizio Bensch

Zaplavené ulice v Berlíně…

Situace v Braniborsku…

Dohromady berlínští hasiči kvůli dešti vyjeli k více než 200 zásahům. Zaplaveny byly mnohé ulice a sklepy. Přesměrovány musely být některé lety a mnohé byly na obou berlínských letištích opožděny.

Také další části Německa postihly prudké srážky, což mělo za následek vzedmuté hladiny řek a zaplavené silnice. Déšť přispěl i k několika dopravním nehodám. 

Deště potrápily Německo
Zdroj: Harald Tittel/ČTK/DPA

Přes dnešní deštivé počasí byl končící měsíc celkově čtvrtým nejteplejším v Německu od začátku systematického měření teplot v roce 1881.

Desítky tisíc Poláků bez proudu

S bouřkami se potýká také Polsko. Zhruba 30 000 polských domácností bylo bez elektřiny, uvedlo vládní středisko národní bezpečnosti (RCB).

Nejhůře postiženo bylo Mazovské vojvodství v centrálním Polsku. Na mnoha místech byly stromy vyvráceny z kořenů a zaplaveny sklepy. Tisícovky hasičů vyjely odstraňovat škody. Zatím nejsou hlášeny informace o případných zraněných.

Středisko národní bezpečnosti varovalo před dalšími bouřkami hlavně na západě Polska a doporučilo lidem, aby pokud možno nevycházeli z domu.