Erdogan v Německu hodlá promluvit ke krajanům. Berlín mu v tom chce zabránit

Turecko ve středu oficiálně požádalo, aby prezident Recep Tayyip Erdogan mohl v rámci cesty na summit skupiny G20 v Hamburku promluvit ke krajanům žijícím v Německu. Podle magazínu Spiegel německá vláda Erdoganovi veřejné vystoupení zakáže. Tamní ministr zahraničí Sigmar Gabriel řekl, že veřejná vystoupení tureckého prezidenta mimo nadcházející summit by byla vzhledem k napětí mezi Berlínem a Ankarou „nevhodná“.

Gabriel řekl, že Ankara žádost podala navzdory výslovné radě Berlína, aby to nedělala. Německá vláda si podle šéfa diplomacie nepřeje žádný rozruch mezi tureckými občany a osobami s tureckým i německým občanstvím. To, že je Gabrielovo stanovisko i oficiálním postojem celé vlády, potvrdil vládní mluvčí Steffen Seibert.

Turecko-německé vztahy se zhoršují postupně od nezdařeného loňského pokusu o puč v Turecku. Ankara po něm zahájila masivní čistky, za což ji kritizuje nejen Berlín. Německá vláda nedávno rozhodla o stažení německých vojáků z turecké základny Incirlik, když Turecko opakovaně neumožnilo německým poslancům vojáky navštívit.

Diplomatickou roztržku vyvolalo i rozhodnutí neumožnit tureckým vládním politikům agitovat v německých městech před dubnovým tureckým referendem o kontroverzních změnách ústavy. Německo zase požaduje, aby turecké úřady propustily vězněného dopisovatele listu Die Welt Denize Yücela.

Němci se bojí střetů

Německé tajné služby se obávají, že během schůzky nejvyšších představitelů předních světových ekonomik v Hamburku 7. a 8. července může Erdoganova přítomnost vyvolat demonstrace. Střetnout by se mohli i prezidentovi stoupenci a odpůrci z řad pravicových a levicových organizací, příslušníci turecké menšiny či reprezentanti kurdských kruhů.

V květnu se podobná demonstrace odehrála před washingtonskou rezidencí tureckého velvyslance v USA, kam přišli proti Erdoganovi protestovat turečtí Kurdové. Členové turecké ochranky, kteří se do rvaček v americké metropoli zapojili, ale do Německa nepřijedou. Berlín jim to zakázal. Spojené státy na dvanáct členů jeho ochranky vydaly zatykač.