Radikálové přišli o ruiny důležité mešity v Mosulu. Vláda mluví o konci IS

Události: Bagdád oznámil konec IS v Iráku (zdroj: ČT24)

Irácká armáda dál ukrajuje z posledních držav IS v Mosulu. Nyní dobyla zbytky mešity An-Núrí, kde vůdce takzvaného Islámského státu před třemi lety vyhlásil chalífát. Sami radikálové mešitu před několika dny vyhodili do povětří. Premiér Hajdar Abádí s odkazem na postup vojsk hovoří o konci Islámského státu.

Mešita leží v historické části v západním Mosulu, kde už několik dní irácké jednotky svádějí s IS tvrdé boje. Stavba z 12. století byla typická svým nakloněným minaretem. 

Radikálové z IS, kteří druhé největší irácké město Mosul obsadili v červnu 2014, mají stále pod kontrolou zhruba polovinu starého města. Zbytek historického centra i města Mosulu ovládají irácké vládní jednotky.

Bitva o část Mosulu, která leží západně od řeky Tigris, je označována za poslední etapu osvobozování města.

Boj o Mosul
Zdroj: ČT24/BBC/isis.livemap.com

Ofenzivu za znovudobytí Mosulu zahájila irácká armáda loni na podzim. V lednu obsadila východní část města a od února bojuje o jeho západní, více zalidněnou část.

Tyto boje jsou obtížnější jednak kvůli úzkým historickým uličkám a také kvůli množství civilistů, které IS používá jako živé štíty. Podle posledních odhadů irácké armády je za bojovou linií stále uvězněno asi 50 tisíc civilistů.

Zničení mešity, kde vůdce islamistů Abú Bakr Bagdádí vyhlásil chalífát, je podle iráckého premiéra Hajdara Abádího symbolický konec nadvlády teroristů nad Mosulem.

Úleva je vidět i mezi dětmi, které o víkendu poprvé po třech letech oslavily konec ramadánu bez dohledu ozbrojených radikálů. Tisícům dalších však dále hrozí smrt v ulicích Starého Města.

A nejen tam. Irácká armáda zabránila rozsáhlé vlně útoků sebevražedných atentátníků v chudé čtvrti Haj at-Tanak západně od Starého Města. Podle agentury Reuters je to poprvé od zahájení bojů o centrum Mosulu, co IS zaútočil mimo historické centrum. Pokus Islámského státu o protiútok i přesto skončil nezdarem.

  • Mosul, který leží asi 400 kilometrů severně od Bagdádu, je s více než dvěma miliony obyvatel druhým největším iráckým městem po Bagdádu a v jeho okolí jsou bohatá ropná naleziště.
  • V tomto správním středisku provincie Ninive žijí převážně sunnité, region je ale tradičně kurdský, ve městě žily i menšiny Turkmenů, šíitů či křesťanů.
  • Ve městě byla řada starobylých památek, například mešit či četných mauzoleí. Pro Mosul je nejcharakterističtější nakloněný minaret (úhel naklonění je větší než u známé šikmé věže v italské Pise), který je 50 metrů vysoký a starý přes 900 let.
  • Někdejší bašta bývalé vládní strany Baas exprezidenta Saddáma Husajna se stala centrem násilností po americké invazi v roce 2003. V dubnu toho roku město dobyly kurdské jednotky s pomocí amerických sil, později se zde usídlila teroristická síť Al-Káida.
  • Radikálové z IS obsadili Mosul bez boje 10. června 2014. Právě zde pak 29. června 2014 vyhlásili radikálové chalífát (vládu hlavy muslimské obce) pod názvem Islámský stát (IS). V Sýrii se pak jejich „hlavním městem“ stala Rakka. 
  • V lednu 2017 byla východní část Mosulu osvobozena iráckými silami. A nyní začala operace, která má umožnit osvobození i západní části města. 
  • Zdroj: ČTK