Sobotka se setkal s japonským korunním princem a obdržel čestný doktorát

Premiéra Bohuslava Sobotku přijal japonský korunní princ Naruhito. Během druhého dne své návštěvy v Japonsku absolvoval předseda české vlády také setkání s předsedou dolní komory japonského parlamentu Tadamori Ošimou. Zahájil i česko-japonské hospodářské fórum a vystoupil s přednáškou o budoucnosti Evropy na tokijské univerzitě Džósai, kde mu předali čestný doktorát. Sobotka a česká delegace se rovněž zúčastnili schůzky s vedením japonské pivovarnické firmy Asahi Breweries, která letos koupila Plzeňský Prazdroj.

Očekává se, že korunní princ Naruhito se zřejmě již brzy stane japonským panovníkem. Jeho otec, třiaosmdesátiletý císař Akihito, totiž loni v létě překvapivě oznámil, že by chtěl předat Chryzantémový trůn svému nejstaršímu synovi kvůli vysokému věku a zhoršujícímu se zdraví.

Sobotka po setkání s princem řekl, že Naruhito je obdivovatelem české hudby, vzpomínal na svou návštěvu z poloviny 80. let v tehdejším Československu a zajímal se o to, k jakým změnám v naší zemi od té doby došlo.

„Zajímá se o českou hudbu, o českou kulturu, takže si myslím, že v osobě budoucího japonského císaře budeme mít člověka, který zná české reálie a má celou řadu konkrétních znalostí o tom, jaký je například přínos České republiky pro světovou kulturu,“ řekl Sobotka.

Naruhita zajímaly změny po roce 1989

Premiér uvedl, že Naruhito při schůzce vzpomínal na místa, která v Československu navštívil; mj. na dojmy, které v něm zanechala Praha. „Já jsem využil té příležitosti, abych informoval také o změnách, ke kterým došlo v posledních letech v České republice, o tom, co se odehrálo v roce 1989, jeho zajímalo, jak jsem ten rok prožíval. Hodně času jsme strávili tím, že jsme se bavili, jak velká změna to v životě Čechů byla,“ dodal Sobotka.

Předseda české vlády rovněž prohlásil, že je velká naděje, že Naruhito po nástupu na císařský trůn Českou republiku znovu navštíví. „Z protokolárního hlediska to asi není možné, abych jako předseda vlády pozval budoucího císaře (do ČR), nicméně si myslím, že taková šance tady v budoucnu nepochybně existuje, pokud si princ odvezl dobré pocity z minulé návštěvy a pokud je mu česká kultura a česká hudba blízká,“ konstatoval Sobotka.

Letošek je rokem české kultury v Japonsku. Byl vyhlášen u příležitosti 60. výročí obnovy diplomatických vztahů mezi oběma zeměmi a pomáhá Česko dostat do povědomí Japonců. Jedním z klíčových bodů této spolupráce je i fakt, že v Japonsku bude od tohoto roku možné skládat certifikované zkoušky z českého jazyka. Informovalo o tom české velvyslanectví v Tokiu.

Japonští studenti se učí česky

Česká kultura je podle naší ambasády v Japonsku všeobecně známá a je pokládána za vynikající. Svědčí o tom nejen naposledy pořádaná výstava Slovanské epopeje Alfonse Muchy a její rekordní návštěvnost, ale třeba i to, že součástí základní školní výuky je symfonická báseň Vltava Bedřicha Smetany vybavená vlastním japonským textem, kterou tak zná v zemi prakticky každý.

Čeština (bohemistika) se jako samostatný studijní obor vyučuje na Tokijské univerzitě mezinárodních studií. Studium je čtyřleté a každý rok je přijato zhruba 15 studentů.

Program výuky jazyků zemí V4, včetně češtiny, zavedla v roce 2013 také tokijská univerzita Džósai, kde premiér Sobotka po převzetí čestného doktorátu vystoupil s přednáškou na téma budoucnosti Evropy. V současnosti zde studuje češtinu asi 130 studentů; češtinu mají většinou jako doplňkový jazyk k angličtině. V rámci dvouletého programu kromě jazyka poznávají také české reálie. 

Společně s ministrem průmyslu a obchodu Jiřím Havlíčkem se Sobotka zúčastnil i setkání s představiteli japonské vládní agentury na podporu obchodování a investic JETRO a zahájil česko–japonské podnikatelské a investiční fórum. Česká delegace též absolvovala schůzku se zástupci pivovarnické firmy Asahi, která letos převzala několik evropských pivovarů včetně Plzeňského Prazdroje.

„Cílem dnešního obchodního a investičního semináře v Tokiu bylo posílit obchodní vztahy a investiční příležitosti mezi ČR a Japonskem. Japonsko je pro naši zemi klíčovým partnerem v asijském regionu,“ popsal Sobotka.

Události: Sobotka se sešel s následníkem japonského trůnu (zdroj: ČT24)

Japonsko má pomoct s robotizací českého průmyslu

Podle premiéra by japonské firmy v budoucnu měly v Česku investovat také odo modernizace, robotizace a digitalizace českého průmyslu.

„Do budoucna bychom přitom rádi maximálně posílili i vysokou míru přidané hodnoty u nových japonských investic, chceme zapojit japonské firmy do modernizace, robotizace a digitalizace našeho průmyslu. Domníváme se, že by nové investice mohly být také spojeny s rozvojem elektromobility (provozu dopravních vozidel na elektrický pohon), a samozřejmě také průmyslu 4.0,“ dodal.

Sobotka proto ocenil i podpis Memoranda o porozumění mezi českou Aliancí Společnost 4.0 a japonskou Iniciativou pro robotickou revoluci (RRI). Ministr Havlíček představil vládou schválený Národní akční plán čisté mobility, který si do roku 2030 stanovil v ČR cíl zvýšit na deset procent podíl automobilů na alternativní zdroje energie.

Pro rozvoj čisté mobility jsou mimo jiné podstatná ložiska lithia na Cínovci, která jsou největší v Evropě a tvoří asi šest procent světových zásob. Sobotka v Japonsku označil Českou republiku za možné budoucí lithiové centrum Evropy.

  • Cesta české delegace pokračuje ve čtvrtek návštěvou Kjóta a pátečním programem v Hirošimě, odkud se vrací do Prahy.
Vydáno pod