Průzkum: Merkelová, Si i Putin jsou důvěryhodnější než Trump

Více než Donaldu Trumpovi svět důvěřuje německé kancléřce, čínskému či ruskému prezidentovi. Ukazují to data z průzkumu renomované americké agentury Pew Research Center. Lidé ze 37 zemí hodnotili, kdo z lídrů si vede v řešení globálních výzev nejlépe.

Například srovnání Putina s Trumpem není nijak výrazné – 27 procent v případě Putina oproti 22 procentům pro Trumpa. V čele žebříčku důvěryhodnosti je německá kancléřka Angela Merkelová.

Preferuje ji 42 procent dotázaných, zejména z Evropy, Kanady nebo Asie. Nejhůře si vedla v Turecku (14 procent) nebo Řecku (16 procent). S oběma zeměmi Německo nemá příliš dobré vztahy kvůli migrační krizi.

Čínský prezident Si Ťin-pching kromě své země získával body hlavně v Africe, současném cíli mnoha čínských investic. Nejpozitivněji hodnotí lídra Číny Tanzánie, Nigérie nebo Senegal – ve všech případech ho označila za nejlepší volbu víc než polovina dotázaných. Naopak si příliš dobře nevedl v desítce států EU, v Japonsku nebo Indii.

Trump je v Bílém domě pět měsíců. Důvěry si za tu dobu příliš nezískal (zdroj: ČT24)

Vladimira Putina mimo Rusko nejlépe hodnotí respondenti z Vietnamu (79 procent dotázaných), dobře si vedl také na Filipínách nebo v Tanzánii. V evropských státech naopak příliš nebodoval – s výjimkou Řecka.

Vydáno pod