Budoucí římské metro skrývalo scénu jako z Pompejí

Archeologové, kteří pracují na stavbě odnože C budoucího římského metra se musí zákonitě připravit na četné nálezy. V jednom z tunelů pod největším italským městem odhalili scénu jako z Pompejí – dům z počátku 3. století a 1800 let starou kostru psa, který pravděpodobně zahynul při požáru domu, který stavbu zničil.

Ruiny objevili archeologové 23. května, když prozkoumávali asi desetimetrovou díru v blízkosti městských Aureliánských hradeb, kolem kterých konstrukční práce na lince metra C probíhají.

Ministr kultury pak nález popsal jako „scénu z Pompejí“, která evokovala srovnání s lidmi, kteří zůstali uvězněni ve městě po erupci Vesuvu v roce 79 našeho letopočtu a jejichž ostatky, resp. jejich otisky se v sopečném popelu dodnes zachovaly.

Římské vykopávky
Zdroj: ČTK/PA/Roma

„Oheň, který tady zastavil život nám umožňuje udělat si poměrně přesný obrázek o tom, jak se tu v danou chvíli žilo,“ popisuje Francesco Prosperetti, ředitel archeologických vykopávek v Římě.

Odborníci tvrdí, že by mohlo jít o ruiny pocházející z aristokratického domu na úpatí pahorku Caelius, nebo z nedalekých kasáren, které při výstavbě metra prošly také archeologickým výzkumem. Právě pahorek Caelius byl domovem pro mnoho významných aristokratů, kteří tu měli své luxusní vily.

Mezi nejnovější nálezy patří noha od stolku nebo židle, dva stoly, dřevěné zábradlí, zeď s freskou, černobílá mozaika na podlaze horního patra zřícené budovy. Podle historiků nabízejí vodítka k lepšímu poznání toho, jako Římané v polovině imperiálního období žili a jak stavěli.

K zachování artefaktů přispěl právě požár – nálezy jsou tak podle archeologů ve velmi výjimečně zachovalém stavu. „Spálený dřevěný strop, to je jedinečný nález i na Řím,“ komentoval nález ministr kultury.

Právě kvůli četným památkám, které se nacházejí ve vrstvách prakticky pod celým městem, má Řím tak omezený systém podzemní dopravy. Během stavby linky C byla už nalezena řada archeologických památek.

Našly se tak zbytky nejstaršího akvaduktu, hrobka z doby železné a mnoho dalších předmětů. V nové stanici San Giovanni bylo dokonce vytvořeno minimuzeum, které má být uvedeno do provozu na podzim.