CNN stáhla zprávu o Trumpově poradci, trio novinářů dalo výpověď

Největší zpravodajská televize světa a respektovaná mediální značka – i ona ale umí uznat chybu. Trio novinářů samo dalo výpověď, když CNN stáhla jejich zprávu o vazbách jednoho z prezidentových poradců na Rusko.  Reportéři prý nedodrželi pravidla pro zveřejňování podobných článků.

Zpráva z minulého čtvrtka informovala o vyšetřování vztahů mezi jedním ruským investičním fondem a Trumpovým poradcem Anthonym Scaramuccim. CNN ale v pátek v noci materiál ze svého webu vymazala – zpráva prý neprošla řádným vydávacím procesem.

„Zpráva neodpovídala redakčním standardům CNN, proto byla stornována. Všechny odkazy na příspěvek byly zablokovány,“ uvedla CNN v prohlášení, ve kterém se rovněž Scaramuccimu omluvila.

Svůj post tak opustil třeba vedoucí nedávno zřízeného týmu investigativců – Eric Lichtblau. Spolu s ním odešel autor samotného článku Thomas Frank a Ley Haris, který materiál editoval.

Článek o výpovědi trojice novinářů CNN
Zdroj: CNN.com

Podobné zprávy procházejí podle regulí CNN několikerou kontrolou. Před zveřejněním je posoudí třeba ověřovatelé faktů (tzv. fact-checkers), interní analytici nebo právníci.

Na interní poradě se podle CNN dotčení novináři od vedení dozvěděli, že fakta uvedená ve stornované zprávě sice nemusí být nesprávná, ale materiál sám o sobě nebyl v daném stavu dostatečně podepřený, aby mohl být zveřejněn.

Zpráva o spojení Trumpova poradce s ruským investičním fondem sice nezazněla přímo ve vysílání, objevila se však na webu i sociálních sítích CNN. Na obou místech se po pátečním stažení článku objevila krátká poznámka s vysvětlením a omluvou.

Trojice novinářů přitom nebyla žádnými nováčky. Lichtbau má za sebou dlouholetou práci pro deník New York Times, kde získal před 11 lety Pulitzerovu cenu.

Frank pracoval 30 let pro deníky USA Today či Newsday, kde pokrýval například konflikt v Iráku. Oba byli součástí nového investigativního týmu založeného před půl rokem.

Prezident Donald Trump dlouhodobě kritizuje televizi CNN za to, že se podílí na fenoménu tzv. falešných zpráv. Ty záměrně šíří dezinformace, hoaxy a zjevné lži, aniž by šlo o recesi. CNN se proti nařčení brání a vyzývá Trumpa, aby svá obvinění doložil.

Na své první formální tiskové konferenci prezident navíc dotazy zpravodaje CNN ignoroval a na otázky mu neodpovídal.

Páni, CNN musela stáhnout velkou zprávu o Rusku a tři zaměstnanci museli odejít. A co ty další vymyšlené zprávy, jaké zveřejňují?… Podvrhy!
Donald Trump

Ve staženém materiálu se uvádělo, že senátní vyšetřovací výbor se zajímá o lednové setkání Scaramucciho s Kirillem Dmitrijevem, jehož ruský investiční fond řídí investice amerických subjektů v Rusku.

Dva z demokratických senátorů chtějí vědět, zda Scaramucci naznačoval, že se chystá zrušení protiruských sankcí, což by mělo vliv na činnost Dmitrijevova fondu.

Scaramucci po stažení zprávy na twitteru uvedl, že se CNN rozhodla správně a že její omluvu přijímá. „Každý chybuje, jede se dál,“ uvedl.