Kyjev: Bomba nastražená v autě zabila velitele vojenské rozvědky

Při výbuchu bomby nastražené v autě zemřel v Kyjevě jeden z velitelů ukrajinské vojenské rozvědky. Ministerstvo vnitra akt označilo za teroristický čin. Podle policie došlo k výbuchu vozu po sedmé hodině ranní SELČ.

„Při výbuchu vozu byl zabit člen vojenské rozvědky, plukovník Maksym Šapoval,“ oznámilo ministerstvo obrany. Policie ani ministerstvo zatím neposkytly k události další podrobnosti. Neuvedly ani, kdo by mohl za útokem stát.

Zajišťování stop kolem vraku vozu Maksyma Šapovala
Zdroj: Valentyn Ogirenko/Reuters

Případ vzhledem k tomu, že se obětí stal voják, nejspíše převezme vojenská prokuratura.

Při výbuchu byl lehce zraněn kolemjdoucí muž ve vysokém věku, kterého odvezla sanitka k ošetření. Zraněný se nenachází v ohrožení života, je ale možné, že utrpěl duševní otřes. Lékaři podle mluvčí kyjevské policie rovněž ošetřili mladou ženu, které střepiny po výbuchu poranily nohy.

Server Cenzor.net napsal, že Šapoval velel jednotce, která bojovala „při obraně Ukrajiny před ruskou agresí“ v Donbasu na východě země, kde vládní síly od dubna 2014 válčí s Ruskem podporovanými separatisty.

K podobnému incidentu v Kyjevě naposledy došlo loni v červenci, kdy při výbuchu nálože nastražené v autě zemřel investigativní novinář Pavlo Šeremet.