Módí v Bílém domě. Trump apeloval na větší uvolnění obchodních bariér ze strany Indie

Americký prezident Donald Trump vyzval indického premiéra Naréndru Módího, aby udělal víc pro odbourávání indických obchodních bariér. Na svém prvním setkání, které se uskutečnilo v pondělí v Bílém domě, si oba státníci dali záležet na tom, aby zdůraznili význam silného vztahu mezi Indií a USA, informovala agentura Reuters.

Oba lídři se k sobě na schůzce chovali vřele a indický premiér podle Reuters až přehnaně chválil Trumpovy úspěchy a podnikatelské zkušenosti. „Hluboce oceňuji vaši nesmírnou oddanost k našim vzájemným vztahům,“ řekl Módí a vyjádřil naději, že vztah obou zemí se nyní ještě více upevní.

Trump byl rovněž velmi vstřícný, dal ale najevo, že v obchodě mezi oběma zeměmi by si přál větší vyváženost a snížení amerického deficitu. „Je důležité, aby se odstranily bariéry, které brání exportu amerického zboží na vaše trhy, a abychom snížili obchodní deficit s vaší zemí,“ řekl. Americký schodek v obchodu s Indií loni dosáhl asi 31 miliard dolarů (727 miliard Kč).

Trump se pochvalně zmínil o nedávné zakázce indických aerolinií na 100 nových letadel od americké společnosti Boeing. Poukázal rovněž na vývoz amerického zemního plynu do Indie v rámci dlouhodobého kontraktu, o němž se právě jedná.

Nejvíce zbraní nakupuje indická armáda u amerických výrobců

Obě strany v současnosti také sjednávají kontrakty na nákup vojenské techniky. Ministerstvo zahraničí USA schválilo návrh dodávek vojenských dopravních letounů Boeing C-17 do Indie v hodnotě 366 milionů USD.

Spojené státy rovněž nabídly Dillí námořní verzi bezpilotního letounu Predator, což by byl kontrakt za více než dvě miliardy dolarů.

Spojené státy se v posledních letech staly největším dodavatelem zbraní a vojenské techniky do Indie. Od roku 2008 obě země podepsaly kontrakty za více než 15 miliard dolarů.

Trump na schůzce přijal Módího pozvání na návštěvu Indie, uvedl Bílý dům. Přesný termín zatím nesdělil. Jisté naopak je, že se na podzim do Indie vydá Trumpova dcera Ivanka, a to v čele americké delegace, jež se zde zúčastní Globálního podnikatelského summitu.