Kozáka čapka nedělá, zlobí se příslušníci etnika kvůli zneužívání své tradice

Horizont ČT24: Kozáci ve službách Putinova Ruska (zdroj: ČT24)

Kozáci se stále častěji objevují na veřejnosti jako symbol slavné historie Ruska. Hlídkovali v ulicích během olympiády v Soči, pochodovali také v průvodech po anexi Krymu. Podle některých z nich se tím ovšem zpronevěřují tradicím a původnímu poslání.

V éře Sovětského svazu se kozáci museli držet v ústraní. V posledních letech se ale dočkali uznání jako etnická skupina a jejich tradice i nezaměnitelné čapky se objevují stále častěji.

Jenže renesance ve službách Putinova Ruska jde podle mnohých špatným směrem. Přibývá tak konfliktů mezi potomky původních kozáků a milicemi, které v některých městech hlídkují v jejich uniformách. Kromě etnických kozáků totiž do jejich organizací může vstoupit kdokoliv.

„Člověk se může hezky oblékat, ale není to nic než vnější slupka. Nemůže se jen obléct a stát pevně za svou vírou, mít pevného ducha i názory a znát staré zákony a žít podle nich,“ protestuje kubáňský kozák Jegor Sirkov.

Vesnice Donskoje je úzce semknutou komunitou, která sdílí původní kozácké hodnoty, tradice i kulturu. Místní si obživu obstarávají na okolních polích a pastvinách, ale přežila tu i tradičnější řemesla. I mečíři Alexandru Kalininovi vadí, že hlídky v kozáckých uniformách teď suplují policii.

„Používat kozáky v bezpečnostních složkách je zločin proti našemu národu. Něco jiného je ochrana hranic, tak to vždy bývalo. Ale k hlídkování v ulicích jsou jiné složky. Proč jeden z národů nálepkovat,“ ptá se.

Kozácký sbor
Zdroj: ČT24

Kubáňští kozáci si tu staví tradiční domy ze dřeva a hlíny, chovají koně, pletou tradiční biče, se kterými se, stejně jako se šavlemi, stále učí zacházet. Asi nejznámějším symbolem kozáků jsou jejich pěvecké sbory. První vznikl už roku 1881 a od té doby šíří povědomí o kozácích i daleko za hranicemi Ruska.

„Naší hudbou a koncerty chceme připomínat, že kozáci nejsou jen někdo, kdo máchá šavlí. To můžete dělat někde během boje, ale tady to není to hlavní. Jde o vnitřní pocit a spirituální spojení se všemi kozáky, kteří žili před mnoha staletími a těmi, kteří žijí dnes,“ tvrdí umělecký ředitel Pěvecký sbor kubáňských kozáků Viktor Zacharčenko.

Zacharčenko se kozákem narodil. Je ale mnoho takových, kteří se kozáky stali tím, že do jejich řad vstoupili. A mohou je zase kdykoliv opustit. Zastoupení tak mají i tam, kde dřív nikdy nežili.

Kozácké uniformy se mezi policejními objevují stále častěji
Zdroj: ČT24

„Ruská ústava nemá ideologii nebo národní ideje. Takže kozáci tuto ideologii šíří, což jim i Rusku umožnilo přežít ta nejobtížnější období. Tato ideologie je založena na pravoslavných hodnotách,“ říká administrátor Kozáckého informačního a analytického centra Alexej Zborovskij.

Přes tyto hodnoty a hrdost na svou vlast ale kubáňští kozáci neradi vidí, když se kozácké uniformy objevují vedle těch policejních a milicionářských. Mnoho s tím ale nezmůžou.