Šlapal i v noci a denně průměrně 450 kilometrů. Čech přejel na kole Spojené státy

Události: Nejnáročnější cyklistický závod světa (zdroj: ČT24)

Svatopluk Božák se stal prvním Čechem v historii, který už podruhé dojel do cíle nejtěžšího cyklistického závodu světa – napříč Amerikou. Pět tisíc kilometrů urazil za 10 dní a 23 hodin. Mezi čtyřmi desítkami závodníků skončil pátý. 17 hodin po Božákovi zvládl závod i další Čech – Tomáš Navrátil.

V cyklistickém závodě napříč Amerikou není důležité zvítězit, ale vůbec ho dojet. Přesnější by snad bylo říct: Přežít. Na naší planetě totiž cyklistika nic náročnějšího nenabízí. Závodí se ve dne i v noci, denně sportovci ujedou v průměru víc než 450 kilometrů. Pauzy na spaní jsou velmi krátké – trvají jen hodinu nebo dvě.

Trasa závodu vede přes dvanáct amerických států, tři pohoří, dvě pouště. Účastníci musí zvládnout 50stupňové vedro i noční mráz. Třítisícové hory se střídají s nekonečnými americkými pláněmi. Jezdci trpí bolestmi a halucinacemi.

Jak říká Svatopluk Božák, pro úspěch je třeba zkombinovat tři faktory: „Ze třiceti procent tělesný trénink, ze třiceti procent mentální. Ze čtyřiceti procent je to tým, který člověka dostává z krizových situací.“ A dodává, že přitom nejde jen o fyzické masírování, ale i to „mentální“.

Božákovi pomáhala rodina, a to jak v doprovodném voze, tak i prostřednictvím fotografie nalepené na rámu kola.

Účast přijde jezdce na víc než milion korun. Češi Božákovi posílali peníze i během závodu. Jména drobných dárců průběžně dopisoval na seznam vylepený na stěně doprovodného auta.

Žádný peloton, žádné davy kolem

Závod napříč Amerikou je o třetinu delší než legendární Tour de France, ale trvá o půlku míň. Žádné dny volna, žádné povzbuzující davy podél silnice, žádná Champs-Elysée na závěr, žádný peloton. Každý jede sám jen s doprovodným vozidlem.

Cyklisti jedou v běžném provozu – na silnicích i dálnicích, musejí dodržovat předpisy. Závodí se nejen na hraně lidských schopností, ale často za ní.

„Očekáváme, že zhruba 50 procent účastníků závodu jej nebude schopno dokončit, někteří nestihnou lhůtu 12 dnů. To je pro tento závod typické,“ říká  ředitel závodu RAAM Jeff Magnuson.

Příběhy Tomáše Navrátila a Svatopluka Božáka dokládají, že jméno Česku nedělají jen hokejisti nebo fotbalisti. A to přesto, že i ve Spojených státech tento závod bojuje o pozornost. Například v přístavním městečku s cílovou rovinkou soupeří s tradičními svatbami vojáků z místní annapoliské námořní akademie.

Vydáno pod