Hackeři napadli britský parlament, chtěli vniknout do účtů zákonodárců

Britský parlament se stal terčem kybernetického útoku. Někdo se pokusil vniknout do osobních účtů, sdělil zpravodajskému serveru BBC nejmenovaný zdroj z Dolní sněmovny. Kvůli snaze o vyřešení problému zákonodárci přišli o vzdálený přístup do své elektronické pošty, informovala agentura Reuters.

Deník The Telegraph napsal, že zákonodárci byli upozorněni na hackerský útok už v pátek a od té doby nemají přístup do svých e-mailových účtů. Mluvčí Dolní sněmovny podle BBC potvrdila, že parlament odhalil „neoprávněné pokusy o přístup k parlamentním uživatelským účtům“ a že přerušení přístupu k e-mailům je důsledkem snahy o vyřešení problému.

V posledních dnech jsme zaznamenali několik hackerských útoků. Dokonce byla některá hesla vládních ministrů on-line na prodej. Víme, že se s útoky potýkají i naše další veřejné instituce. Takže není velkým překvapením, že se někdo pokusil nabourat do e-mailů zákonodárců. Je to varování nejen pro členy parlamentu, ale pro každého, aby se pokusil udělat vše v rámci své kybernetické bezpečnosti.
Liam Fox
britský ministr obchodu

„Pokračujeme ve vyšetřování incidentu a podnikáme další opatření na zabezpečení počítačové sítě ve spolupráci s Národním centrem kybernetické bezpečnosti,“ doplnila podrobnosti mluvčí. Cílem je podle ní ochránit účty zákonodárců i zaměstnanců parlamentu.

Vydáno pod