Londýn večer preventivně evakuoval tisíce lidí. Jejich domy měly hořlavé obložení

Londýnské úřady preventivně evakuovaly obyvatele čtyřech výškových domů (zdroj: ČT24)

Britské úřady v pátek zahájily preventivní evakuaci tisíců lidí ze čtyř výškových domů na severu Londýna, u nichž bylo zjištěno stejné hořlavé obložení jako u vyhořelého domu s osmi desítkami obětí. Britská vláda oznámila, že v rozsáhlé oblasti Anglie nevyhovělo protipožárním testům 27 výškových obytných bloků.

Obyvatelé evakuovaných domů mluví o vzteku i strachu kvůli opatření, které se týká téměř 4000 lidí. Původně mělo být v Camdenu vyklízeno na 800 bytů v pěti bytových domech, později ale byl jeden blok ušetřen a obyvatelé se mohli vrátit. Podle zdůvodnění úřadů je menší a má „několik jiných konstrukčních prvků“.

Celkem bylo v pátek večer evakuováno 650 bytů. Úřady obyvatele, kteří museli v pátek své domovy opustit, do té doby údajně ujišťovaly, že se situace snáze vyřeší.

Podle dotčených Londýňanů ale postupovala evakuace chaoticky, o tom, že musí domovy opustit, se lidé dozvěděli v pátek večer a bez varování. Odejít museli okamžitě.

„Nemohli se proto zařídit podle svého a bydlet třeba u rodiny nebo známých. Někteří spí na nafukovacích matracích nebo lehátkách. Obavy z opakovaní požáru jsou ale tak velké, že úřady nepřipouští žádnou diskusi,“ řekl spolupracovník ČT v Londýně Ivan Kytka.

Evakuaci odmítlo 83 lidí. Starostka Camdenu Georgia Gouldová k tomu poznamenala, že tento problém musejí vyřešit hasiči.

Camdenská radnice uvedla, že z uvedených domů bude sundána nevyhovující tepelná izolace, která přispěla k rychlému šíření požáru, místo aby oheň zastavila. Obavy jsou ale kromě toho spojené i s izolací plynového potrubí vedeného do bytů a s protipožárními dveřmi. 

Evakuovaní si stěžují na úřady

Michelle Urquhartová, která bydlí v jednom z domů, kde byla nařízena evakuace, uvedla, že ji místní úřady ve čtvrtek informovaly o tom, že se situace řeší. Další obyvatelka evakuovaného domu Shirley Philipsová řekla, že byla nucena dům evakuovat bez upozornění. „Proč s evakuací čekali do osmi do večera? Kam si myslí, že máme jít?“ dodala.  

Televizní stanice Sky News zveřejnila rozhovor s evakuovaným vozíčkářem Abdulem. Ten řekl, že pro něj nebylo zajištěno lůžko v hotelu a musí spát na nafukovací matraci.

Gouldová, která stojí v čele londýnské čtvrti Camden, sdělila, že opravy domů, ze kterých byli evakuováni lidé, mohou trvat až čtyři týdny. Za tu dobu má být  odstraněno hořlavé obložení domů a mají být uvedena do pořádku všechna další nezbytná protipožární opatření. Gouldová později v rozhovoru pro rozhlas uvedla, že se opatření týká téměř 4000 osob.

„Požádala jsem zaměstnance radnice a hasiče, aby v domech provedli inspekce. Dnes večer nám oznámili, že nemohou garantovat bezpečnost našich nájemníků. Proto jsem učinila velmi těžké rozhodnutí přesunout obyvatele do náhradního ubytování, než provedeme nutné práce pro zajištění jejich bezpečnosti,“ uvedla v pátek Gouldová, podle které požár Grenfell Tower „všechno změnil“.

Londýnský starosta Sadiq Khan sdělil, že „vzhledem ke konkrétním podmínkám byla evakuace nutná“. Britská premiérka Theresa Mayová uvedla, že bude nadále spolupracovat s místními úřady na zajištění bezpečnosti obyvatel a že myslí na evakuované.

Testem dosud neprošlo 27 budov

Úřady ke kroku přistoupily po bezpečnostní kontrole budov. Britské úřady identifikovaly jenom na území Anglie 600 výškových budov, jejichž obložení je podobné tomu v Grenfell Tower. 

Ministerstvo pro obce a místní správu dnes sdělilo, že protipožárním testům v Anglii neprošlo obložení 27 výškových domovních bloků. Jde o údaj z oblasti vymezené Londýnem, Manchesterem a Plymouthem.

Evakuace Londýňanů
Zdroj: ČTK/PA/Stefan Rousseau

Po kontrole některých budov úřady sdělily, že nejsou s to ručit za bezpečnost jejich obyvatel. Evakuovaní z Camdenu se stěhují do ubytovacího střediska a další místa se shánějí v hotelech v okolí.

Kontrolované domy byly postaveny v 70. letech a za poslední dekádu prošly podobně nákladnou rekonstrukcí jako Grenfell Tower. Před další budovy, jejichž obyvatele zatím úřady neevakuovaly, byly přistaveny hasičské hlídky, které nepřetržitě monitorují situaci.