Mara Salvatrucha. Obávaná zločinecká skupina, jejímiž novými rekruty jsou zejména děti

MS-13 je jedním z nejnebezpečnějších gangů na Zemi (zdroj: ČT24)

Jméno Mara Salvatrucha není příliš známé, přesto jde o jednu z nejobávanějších zločineckých skupin na světě. Typickými znaky členů gangu jsou výrazné tetování, nízký věk a brutalita. A také to, že kdo jednou vstoupí do jejich řad, živý už odsud nevyjde. Přitvrdit v boji proti nim teď chtějí američtí senátoři. Válku jim vyhlásil i prezident Donald Trump. Už tak komplikovanou situaci ale jeho nová protiimigrační politika naopak zhoršila.

Mara salvatrucha – neboli MS-13 – jeden z nejnebezpečnějších gangů na Zemi. Třicet tisíc členů skupiny působí od Střední Ameriky až po Kanadu, z toho třetina operuje přímo ve Spojených státech. „Mottem MS-13 je zabíjet, znásilňovat a ovládat,“ tvrdí republikánský senátor Ted Cruz.

V 80. letech založili gang v Los Angeles salvadorští přistěhovalci . Na nelegální migraci parazitují dodnes. Noví rekruti pocházejí hlavně z řad dětí, které hranice překročily samy.

„I když jejich ilegální status a středoamerický původ jsou klíčové faktory náboru, rozhodně je na vině i systémová chyba v monitorování těchto dětí,“ míní senátor za Iowu, republikán Chuck Grassley.

Senátoři hledají řešení

Je to začarovaný kruh. Z domova před násilím utečou do Spojených států. Tam ale končí v rukou potetovaných gangsterů. Agentury starající se o opatrovnictví těchto dětí často zcela ztratí jejich stopu. Senátoři napříč stranami se teď snaží najít způsob, jak zločinecké skupiny vymýtit.

Šéf Bílého domu Donald Trump sice gangům vyhlásil válku, podle opozice ale situaci zhoršuje – třeba rušením programů pro nezletilé migranty ze Střední Ameriky. Právě díky nim se tito mladí mohli dostat do USA legálně a bezpečně.

Vydáno pod