Kvůli najetí do lidí u mešity bude Velšan souzen za terorismus

Policie obvinila Darrena Osborna, který tento týden najel do lidí u jedné z londýnských mešit. Případ se vyšetřuje jako vražda a pokus o vraždu spojené s terorismem.

Sedmačtyřicetiletý muž pochází z velšského Cardiffu. Osborne v noci na pondělí najel do skupiny muslimů, kteří po modlitbě během postního měsíce ramadánu vycházeli z komunitního centra v severolondýnské čtvrti Finsbury Park.

Atentát byl spáchán v okamžiku, kdy část lidí poskytovala první pomoc jednapadesátiletému Makramu Alimu, jenž se krátce před tím zhroutil.

Útočníka z Finsbury Park poznala jeho matka. Díky záběrům z místa činu (zdroj: ČT24)

Policie dlouho nevěděla, zda se Ali stal obětí atentátu, nebo zemřel z jiného důvodu. Ve čtvrtek ale oznámila, že tento ženatý otec šesti dětí podlehl následkům četných zranění, která utrpěl při útoku.

Pachatele na místě nejdříve zadrželi svědci události, až poté si ho převzala policie. Osborne trpěl podle své matky psychickými problémy.

Šéfka londýnské policie Cressida Dicková v pondělí uvedla, že útok „zcela zjevně“ mířil na muslimy. Premiérka Theresa Mayová ho odsoudila a označila za „odpudivý“ teroristický čin.

Policejní jednotky na místě činu
Zdroj: Neil Hall/Reuters

Není rasista, je to bláznovství, reaguje útočníkova rodina

Podle prohlášení pachatelovy rodiny Osborne „není rasista“ a nikdy nevyjadřoval xenofobní názory. „Je to bláznovství. Je to čisté bláznovství,“ uvedli členové rodiny muže, kterého na místě zadrželi přítomní muslimové a následně jej předali policii.

„Nebudu ho obhajovat, ale je to můj syn a je to pro mě hrozný šok,“ uvedla matka útočníka v rozhovoru poskytnutém televizi ITV. „Jsem skutečně zarmoucená z toho, co se stalo,“ řekla sestra podezřelého Nicola Osbornová agentuře PA.