Spiegel: Němečtí zpravodajci vyzvídali v Bílém domě nebo v americké diplomacii

Německá Spolková zpravodajská služba (BND) v minulosti vyzvídala ve Spojených státech a její aktivity se dotkly tisíců amerických cílů. Napsal to německý magazín Spiegel s tím, že se sledování týkalo i Bílého domu nebo amerického ministerstva zahraničí. Bylo to přitom právě Německo, které před několika lety pobouřily podobné praktiky Spojených států.

Špionážní aféra vypukla v Německu v létě 2013, když někdejší spolupracovník amerických tajných služeb Edward Snowden zveřejnil dokumenty, které ukazovaly na rozsáhlé sledovací a odposlechové praktiky americké Národní agentury pro bezpečnost (NSA). Ze zveřejněných složek vyplynulo, že Američané sledovali i vrcholné evropské politiky, včetně německé kancléřky Angely Merkelové.

Šéfka německé vlády tehdy prohlásila, že sledování mezi přáteli není možné, nyní se ale ukazuje, že se němečtí zpravodajci nechovali jinak. Sledovací systémy Spolkové zpravodajské služby v letech 1998 až 2006 podle Spiegelu využívaly na 4000 vyhledávacích pojmů, takzvaných selektorů, které byly zaměřeny na americké cíle.

Aktivity BND se dotkly mimo jiné Bílého domu, amerického ministerstva financí či ministerstva zahraničí, i více než stovky velvyslanectví ve Washingtonu. Německá rozvědka se zaměřila i na telefonní čísla a e-mailové adresy částí americké armády, Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) nebo amerických firem jako je Lockheed Martin.