Policie propustila lidi zadržené v souvislosti s pokusem o útok na bruselském nádraží

Belgická policie v souvislosti s úterním pokusem o teroristický útok na bruselském hlavním nádraží zadržela při několika raziích v metropoli čtyři osoby, všechny ale později po výsleších bez obvinění propustila. Podle belgického listu De Standaard použil atentátník stejný typ výbušniny jako útočníci v Paříži, v Bruselu a v Manchesteru.

K raziím došlo v různých částech Bruselu, mimo jiné v nechvalně známé čtvrti Molenbeek, ze které pocházelo několik pachatelů atentátů z Paříže v roce 2015 a z Bruselu loni v březnu. V Molenbeeku podle belgických médií žil také Usáma Z., který se v úterý večer pokusil odpálit bombu na bruselském nádraží. Zda policisté při domovních prohlídkách našli nějaké nebezpečné předměty, prokuratura nesdělila.

Podle belgického listu De Standaard policie v domě Usámy Z. našla aceton a peroxid vodíku, které jsou potřebné k výrobě trhaviny s názvem triaceton triperoxid (TATP). Stejnou výbušnou směs použili teroristé i při atentátech v Paříži v roce 2015, v Bruselu loni v březnu a letos v Manchesteru. Našli se údajně také důkazy, že útočník sympatizoval s teroristickou organizací Islámský stát (IS).

V úterý večer zkusil 36letý Maročan odpálit bombu na bruselském nádraží, výbušné zařízení ale zjevně selhalo a muže zastřelili vojáci. Nikdo další zranění neutrpěl. Podle belgických úřadů mohlo jít o velmi tragický útok, neboť v zavazadle s bombou byly i plynové láhve a hřebíky.

V Belgii platí zvýšená bdělost bezpečnostních složek od loňského března, kdy sebevražední útočníci zabili 32 lidí v bruselském metru a na letišti Zaventem.

Vydáno pod