K letounu ruského ministra obrany se ve středu přiblížily polské stíhačky

Polsko oznámilo, že k letounu s ruským ministrem obrany Sergejem Šojguem se ve středu nad Baltským mořem přiblížily dvě jeho hlídkující stíhačky F-16. Krátký incident se odehrál bez problémů a bojové letadlo identifikované ve středu jako stroj NATO, které se dostalo velmi blízko, se po manévru jedné z eskortujících ruských stíhaček Su-27 vzdálilo.

Polské operativní velení podle agentury TASS informovalo, že Kombinované vzdušné operační centrum (COAC) vyhlásilo poplach dvěma polským stíhačkám F-16, které prováděly hlídkový let nad Baltským mořem. Tyto stíhačky pak ve vzdušném prostoru zachytil„tři cíle patřící Ruské federaci“.

„Jedním byl neozbrojený letoun Tu-154 a zbývající dva byly Su-27 vyzbrojené raketami vzduch-vzduch. Akce byla provedena v souladu s příslušnými postupy NATO,“ citoval TASS z polského prohlášení.

Ruské agentury s odvoláním na novináře provázející Šojgua na cestě do Kaliningradu ve středu oznámily, že jedna alianční stíhačka F-16 se pokusila přiblížit k ministrovu letadlu, ale po manévru jednoho Su-27, který „vetřelci“ ukázal svou výzbroj, se opět vzdálila.

Incident se odehrál nad neutrálními vodami při letu ministra obrany do Kaliningradské oblasti, ruské exklávy mezi Litvou a Polskem.

Vydáno pod