Asi dvě stovky islamistů na jihu Filipín obsadily školu

Asi dvě stovky ozbrojenců spjatých s teroristickou organizací Islámský stát zaútočily na jihu Filipín na vojenskou jednotku a zmocnily se vesnické školy. Armádní mluvčí později uvedl, že se stáhli a žádné oběti nejsou hlášeny. Vojáci ještě zjišťují, zda ozbrojenci neodvlekli pět civilistů.

Podle prvních zpráv islamisté obsadili školu, kde měli být žáci i učitelé. Policejní inspektor Realan Mamon nicméně později připustil, že nebylo jasné, zda islamisté zajali i žáky a učitele jako rukojmí, protože k útoku došlo ještě před začátkem vyučování a pak už propukly
přestřelky mezi vojáky a islamisty.

Starosta města Pigkawayan odhadl počet útočníků v obci Malagakit na dvě stovky, anonymní policejní zdroje hovořily až o třech stovkách po zuby ozbrojených rebelů.

Inspektor nevyloučil, že útok by mohl být diverzní akcí na pomoc islamistům v asi o 190 kilometrů severněji ležícím městě Marawi, obléhaném pátý týden vládními vojsky. V bojích o toto město na ostrově Mindanao zahynuly už stovky lidí.

Boje se rozhořely 23. května po neúspěšném zásahu bezpečnostních složek na předpokládaný úkryt Isnilona Hapilona, velitele teroristické skupiny Abu Sayyafa. Na Hapilona, který je na seznamu nejhledanějších teroristů amerického ministerstva zahraničí, je vypsána odměna pět milionů dolarů (117 milionů korun). Islamisté si přivolali posily a v bojích se spojilo několik islamistických skupin.

Technickou podporu filipínským jednotkám poskytují americké ozbrojené síly.