Argentina: Tajný pokoj sběratele ukrýval rozsáhlou sbírku z dob nacismu

Temné dědictví nacismu nalezeno v Buenos Aires (zdroj: ČT24)

Posloužila jako úkryt nacistů na útěku před spravedlností. Uprchli sem po válce a často zmizeli beze stop – právě ty se ale s odstupem dekád někdy podaří nalézt. Nenápadný pokoj na severu Buenos Aires poodhalil zřejmě největší sbírku nacistických předmětů v historii Argentiny. Je o to cennější, že jde o originály patřící zřejmě vysoce postaveným straníkům.

Argentina si tak připomíná část své historie, kdy po válce do této země utíkali před spravedlností mnozí z nacistických válečných zločinců. A s sebou si podle všeho brali předměty připomínající někdejší lesk hitlerovské moci. Jde o temné, ale zároveň velmi cenné dědictví nacismu.

Mezi 75 nalezenými artefakty je například busta Adolfa Hitlera, zdobená dýka s vyřezávaným pouzdrem či podobně laděné brýle – mnohé z nich zdobené neodmyslitelnou svastikou.

V Buenos Aires nalezena rozsáhlá sbírka nacistických předmětů
Zdroj: ČTK/AP

Nebývale rozsáhlou sbírku ukrýval tajný pokoj v domě sběratele ve čtvrti Béccar na severu argentinské metropole. Na překupníka policisty upozornil objev v jedné z galerií. Podle úřadů není pochyb, že nalezené předměty kdysi vlastnil některý z vysoce postavených nacistů.

V Buenos Aires nalezena rozsáhlá sbírka nacistických předmětů
Zdroj: ČTK/AP

„První výzkumy prokazují, že jde o skutečné originály z válečných dob,“ řekla agentuře AP argentinská ministryně pro bezpečnost Patricia Bullrichová. K řadě artefaktů se podle ní podařilo dohledat také staré fotografie. Na řadě z nich jsou zvěčněny v blízkosti samotného Hitlera – forma jakési dobové PR i způsob, jak jejich cenu zvětšit.

V Buenos Aires nalezena rozsáhlá sbírka nacistických předmětů
Zdroj: ČTK/AP

Experti nyní řeší, jakým způsobem se artefakty do Argentiny dostaly. Nalezení odpovědí může poodhalit další z mnoha záhad kolem úprku nacistů do Latinské Ameriky.

„Je to nevyvratitelný důkaz toho, že vysoce postavení nacisté uprchli do Argentiny, do Beccaru. Do stejné oblasti, kde žil Josef Mengele nebo Adolf Eichman,“ komentuje předseda Sdružení židovských organizací v Argentině Ariel Cohen.

Právě Eichmanovi se podařilo po válce 15 let skrývat. Izraelská tajná služba ho nakonec vypátrala v Argentině, odkud ho v roce 1960 unesla do Izraele. Následujícího roku byl Eichmann odsouzen k trestu smrti za zločiny proti lidskosti, válečné zločiny a zločiny proti židovskému lidu a v roce 1962 byl popraven.

Připomínka historického procesu s Adolfem Eichmannem (zdroj: ČT24)

Jeho tělo bylo spáleno a popel rozptýlen v mezinárodních vodách Středozemního moře. Eichmann je jedinou osobou, kterou Izrael od svého založení v roce 1948 popravil.

Mezi nimi i Josef Mengele, přezdívaný doktor Smrt, který na vězních koncentračního tábora Osvětim prováděl sadistické experimenty a osobně poslal do plynových komor 400 tisíc lidí.

Mengeleho deníky
Zdroj: ČT24

Po válce utekl z Německa a žil skrytě za hranicemi – nejprve v Argentině, poté až do své smrti v Brazílii, kde 7. února 1979 zemřel. Tehdy zahynul při plavání v moři na infarkt či křeč. Právě nástroje, které při svých experimentech a rasovém třídění vězňů používal, se našly i v odhaleném úkrytu v Buenos Aires.

Vydáno pod