Francouzská policie zatkla čtyři příbuzné útočníka z Champs-Elysées

Francouzská policie zatkla čtyři osoby blízké muži, který se v pondělí pokusil o teroristický útok na pařížské třídě Champs-Élysées. 31letý Adam Dzaziri, který najel svým autem do policejní dodávky, nebyl nikdy trestně stíhaný. Od roku 2015 ho ale úřady vedly v evidenci osob se sklony k radikalismu. Dzaziri měl zbrojní průkaz, v jeho bytě se také našel úkryt se zbraněmi. V závěti slíbil věrnost teroristické organizaci Islámský stát, oznámily agentury AFP a Reuters s odvoláním na nejmenovaný zdroj blízký vyšetřování.

Útočník podle agentur zanechal závěť, ve které přísahal věrnost vůdci Islámského státu (IS) abú Bakrovi Bagdádímu. Svěřil se také, že hrál „dvojí hru“, když si jako sportovní střelec pořídil arzenál zbraní, ale pomýšlel na spáchání teroristického útoku.

Policie zadržela Dzaziriho bývalou manželku, jeho bratra, švagrovou a nakonec i otce v oblasti asi 30 kilometrů jižně od Paříže. Podle médií Dzaziriho rodina sympatizuje s hnutím salafistů, tedy islámských fundamentalistů.

Podle dosavadních výsledků vyšetřování byl pachatel v hledáčku tajných služeb, které ale na jeho chování nezpozorovaly nic, co by vyžadovalo například jeho preventivní zadržování, jak umožňuje již rok a půl trvající výjimečný stav. Ten úřady vyhlásily po pařížských útocích. Střelbu a sérii výbuchů sebevražedných atentátníků tehdy nepřežilo 130 lidí. 

Dzaziri si prodloužil zbrojní pas, i když už byl sledován

Otázky vzbuzuje fakt, že Dzaziri měl od roku 2012 zbrojní průkaz na sportovní zbraně, jehož platnost si letos v únoru, kdy už byl sledován, prodloužil o dalších pět let. „Nikoho nemůže uspokojit, že někdo, kdo byl nahlášen (do evidence), mohl dál mít povolení (mít zbraň),“ reagoval premiér Édouard Philippe.

Při útoku měl u sebe pistoli. V jeho autě se našla další pistole, automatická puška s množstvím nábojů, dvě plynové bomby, přenosný počítač a dva mobilní telefony. V jeho bytě se našly další střelné zbraně. Celkově jich vlastnil devět, z toho tři vyžadující úřední povolení.

„Auto obsahovalo určitý počet zbraní a výbušnin, které by mu dovolily odpálit ten vůz. Muž je mrtvý a vyšetřování přebírá pařížský prokurátor z protiteroristického oddělení. Opět se ukazuje, že úroveň hrozby ve Francii je extrémně vysoká,“ uvedl francouzský ministr vnitra Gerard Collomb.

Vláda se chystá posílit pravomoci bezpečnostních složek v boji proti terorismu, aniž by bylo nutné výjimečný stav stále prodlužovat. Například se má zlepšit koordinace policie s tajnými službami, třeba ohledně přímého přístupu do evidence nebezpečných osob při zvažování, zda mohou žadatelé dostat zbrojní průkaz.

Incident se stal pouhé dva týdny poté, co jiný zradikalizovaný muslim napadl kladivem policistu před pařížským chrámem Notre-Dame. Na Champs-Élysées v dubnu, těsně před prezidentskými volbami, další islámský radikál zastřelil příslušníka policie.

Oproti teroristickým útokům z minulosti, či v současnosti v Británii, spojuje pachatele z poslední doby ve Francii to, že se jedná o jedince, kteří si nevybírají za snadnější cíl bezbranné civilisty, ale výhradně uniformované policisty nebo vojáky jako symboly moci francouzského státu. Podle médií mají společné i to, že se incidenty odehrávají u turisticky frekventovaných míst, většinou známých památek.

Vydáno pod