Čeští policisté pomáhají s výcvikem svých kolegů přímo v Bagdádu

Příští rok se má v Bagdádu vycvičit dalších 20 tisíc policistů (zdroj: ČT24)

Zhruba tisíc místních policistů teď v Iráku trénují jejich čeští kolegové. Naše jednotka působí na výcvikové základně v Bagdádu spolu s Italy, Španěly nebo Kanaďany. Na místě natáčel i reportér ČT Karel Rožánek.

Výcvik nových iráckých policistů je pro místní vládu klíčový. „Do dobytí Mosulu zbývají tak tři až čtyři týdny, pak osvobodíme celý Irák. Proto potřebujeme nové policisty,“ upozorňuje velitel iráckého školícího střediska v Bagdádu Husajn Snaích Zabún.

Noví rekruti mají dohlížet na dodržování pořádku na územích, které teď znovu obsazují irácké síly – včetně Mosulu. „V příštím roce máme za úkol tady vycvičit dalších 20 tisíc policistů,“ upozorňuje velitel italských policistů Michele Fascciuroso.

Pětice Čechů trénuje irácké policejní rekruty na spojenecké výcvikové základně Dublin, která je v bezpečné zóně nedaleko bagdádského letiště. Jenomže i tak je opatrnost na místě, protože Irák je pořád válečnou zemí: „Můžeme se pohybovat jenom v obrněných vozidlech, musíme chodit vždycky ve dvou a neustále 24 hodin máme u sebe zbraně,“ popisuje velitel českého výcvikového kontingentu Jan Sajvera.

Výcvik iráckých policistů
Zdroj: ČT24

V Iráku totiž každý měsíc umírají stovky lidí a většina z nich jsou právě příslušníci bezpečnostních složek. „Učí nás tady základy první pomoci při zranění, taktiku boje v ulicích a v uzavřených budovách nebo bezpečné přiblížení se k objektu,“ popisuje výcvik vrchní důstojník Faláz Chalíf Obed.

Irácké policisty trénuje taky Jan Tkačík, jinak policista z obvodního oddělení Letohrad. Při výcviku si musel zvyknout na jinou mentalitu místních. „Lidský přístup dělá hodně: ukázat jim pochopení, přizpůsobit se místním podmínkám, být přátelský a otevřený,“ popisuje Tkačík klíč k úspěchu.

Čeští policisté v Bagdádu do roku 2019

Výcvik iráckých policistů v české režii už v Iráku probíhal v letech 2003 až 2006. Novou misi bere vedení policie jako příspěvek k boji proti terorismu. „Irák má velký problém, aby uchránil svou bezpečnost. Proto se snažíme v rámci tohoto programu trénovat nové policisty,“ uvedl policejní prezident Tomáš Tuhý.

Čeští policisté zůstanou v Bagdádu až do roku 2019, celkem se tu vystřídají čtyři policejní výcvikové týmy. V září je má navíc doplnit i tým vojenské policie.

Kromě policistů má v Iráku své mise i česká armáda. Vojáci zde cvičí letecký a pozemní personál na základně Balad. Nedaleko hranic se Sýrií pracuje také český polní chirurgický tým.

Vydáno pod