Po srážce torpédoborce s nákladní lodí se našla těla sedmi amerických námořníků

Těla sedmi amerických námořníků, pohřešovaných po srážce amerického torpédoborce Fitzgerald s nákladní lodí, se našla mrtvá v poškozené části plavidla. Oznámilo to velení amerického námořnictva. Tři zranění námořníci včetně kapitána torpédoborce jsou mimo ohrožení života. Příčina srážky se stále vyšetřuje.

Torpédoborec Fitzgerald se u pobřeží Japonska srazil s mnohem větší nákladní lodí plující pod filipínskou vlajkou. Tři námořníci včetně kapitána se zranili a sedm se pohřešovalo. 

Většina námořníků v době srážky spala

Potápějící se plavidlo se podařilo stabilizovat a dostat do domovského přístavu. Kolize se stala zhruba 100 kilometrů od přístavu Jokosuka, kde má 7. flotila amerického námořnictva základnu.

Japonská námořní hlídka zaznamenala tísňové volání kontejnerové lodi ACX Crystal po druhé hodině ranní místního času (po 19:00 v pátek SELČ). Posádka plavidla čtyřikrát většího než americký torpédoborec ohlásila srážku.

Na americkém plavidle bylo přes 200 námořníků a většina z nich spala v kabinách, z nichž některé zaplavila voda. Příčina srážky se vyšetřuje. „Bohužel zatím nemáme konkrétní informace, k čemu přesně v kritických chvílích došlo. To by mělo odhalit až další vyšetřování,“ oznámil viceadmirál Joseph P. Aucoin.

Podle japonské pobřežní hlídky byla v době kolize dobrá viditelnost, ale nehoda se odehrála na frekventovaném úseku.