Německo kvůli summitu G20 posiluje kontrolu hranic. Týká se to i Česka

Německá policie spouští v těchto dnech nárazové hraniční kontroly na dálnicích do Polska i České republiky. Posílení kontrol čeká i vlakové spoje mezi Drážďany a Prahou, oznámila v sobotu německá média. Důvodem je červencový summit zemí G20, který se koná v Hamburku.

V sobotu se začaly zavádět kontroly na dálnici A4 v pohraniční oblasti s jihozápadním Polskem, od začátku příštího týdne bude následovat dálnice A17 od hranic z Českem do Drážďan.

Podle policejního mluvčího, jehož citovala agentura DPA, se na kontrolních stanovištích dálnic sníží rychlost na 40 kilometrů za hodinu, aby mohli policisté pohledem zkontrolovat osádku vozů. Provoz bude navíc sveden do jednoho jízdního pruhu. Kontrolovat chtějí policisté především auta, která do Německa přijíždějí.

Summit velkých ekonomik G20 se ve druhém největším německém městě uskuteční 7. a 8. července. Během zasedání, kterého se zúčastní mimo jiné americký prezident Donald Trump, se očekávají rozsáhlé demonstrace. Aby se na ně nedostali násilní extremisté, avizovala spolková republika už dříve dočasné hraniční kontroly, nechtěla ale dopředu upřesnit, kdy začnou.

Saská policie bude pokračovat v namátkových kontrolách i po summitu

Spolkovou policii posílí při kontrolách hranic také příslušníci zemské policie v Sasku. Ta je se svými 577 kilometry vnější hranice výrazně postižena dočasným znovuzavedením hraničních kontrol, zdůraznil saský ministr vnitra Markus Ulbig agentuře DPA.

Zároveň pochvalně vyzdvihl namátkové kontroly v pásmu 30 kilometrů za vnějšími hranicemi jako obzvláště účinný prostředek „ještě včasnější identifikace pachatelů trestných činů a potenciálních nebezpečných osob“. Sasko i Bavorsko tyto kontroly provádějí už léta i bez konkrétního podezření.

V namátkových kontrolách bude saská policie pokračovat i po 11. červenci, tedy datu stanoveném pro dočasně obnovené hraniční kontroly v souvislosti se summitem zemí G20 v Hamburku, dodal Ulbig.