Soud v USA osvobodil policistu, který zastřelil černocha. Demonstranti vyšli do ulic

Soud ve Spojených státech v sobotu zprostil obžaloby ze zabití z nedbalosti policistu, který loni zastřelil černocha při dopravní kontrole. Smrt Philanda Castileho spolu s dalšími podobnými spornými případy usmrcení příslušníků menšin policisty v USA loni vyvolala vlnu protestů.

Poté, co porota soudu v St. Paul ve státě Minnesota zprostila policistu viny, vyšly do ulic asi dvě tisícovky demonstrantů, které s jejím rozhodnutím nesouhlasily. Policisté 18 účastníků protestu zadrželi.

Vůz dvaatřicetiletého Philanda Castileho loni na počátku července zastavila policejní hlídka ve městě Falcon Heights kvůli rozbitému světlu. Během následné hádky jeden z policistů černocha zastřelil. Podle policisty Castile sáhnul po zbrani, a on se tak bál o svůj život.

S policistovou výpovědí ale nesouhlasí přítelkyně zastřeleného, která rovněž seděla ve voze a která část incidentu živě přenášela na sociální síť facebook. Řidič prý policistovi před střelbou sdělil, že má ve voze legálně drženou zbraň. Následně údajně sáhnul po svém řidičském oprávnění, načež policista několikrát vystřelil.

Video vyvolalo vlnu protestů. Castileho smrt spolu se zastřelením Altona Sterlinga ve městě Baton Rouge loni přispěla k vlně demonstrací proti údajné diskriminaci černochů ze strany americké policie. 

Sedmatřicetiletého černocha Altona Sterlinga zastřelila policie v Louisianě začátkem loňského července. Sterling se živil mimo jiné podomním prodejem cédéček. Policie reagovala na hlášení anonymního oznamovatele, že muž v červeném tričku a prodávající cédéčka mu vyhrožoval zbraní. Podle některých svědectví ozbrojený nebyl, podle jiných zbraň možná měl, ale v době zásahu policistů ji měl uloženou v kapse. Celý zákrok natočil svědek na video.

Vydáno pod