Šéf britských Liberálních demokratů Farron odstoupil ze své funkce

Předseda britských Liberálních demokratů Tim Farron ohlásil rezignaci poté, co jeho strana minulý čtvrtek neuspěla v parlamentních volbách. Sám lídr proevropské liberální strany označil za důvod rezignace fakt, že mu někteří vyčítali jeho silné náboženské přesvědčení.

„Od prvního dne v čele strany jsem čelil otázkám na svou křesťanskou víru,“ popsal podle agentury Reuters Farron situaci, která podle něho začala být neudržitelná.

Někteří jeho sekulárně založení spolustraníci mu vyčítali například to, že údajně považuje za hřích sex mezi lidmi stejného pohlaví.

Nevýrazný Farron jako hlavní viník volebního neúspěchu?

Farron i další členové strany se shodují, že médii akcentovaný zájem o jeho náboženské přesvědčení odvedl pozornost od témat, kterým se Liberální demokraté ve volbách chtěli věnovat. Strana, jež navrhuje nové referendum o setrvání Británie v EU, nedokázala podle analytiků zaujmout dostatečný počet proevropských voličů, kteří nechtěli dát hlas konzervativcům premiérky Theresy Mayové.

V 650členném parlamentu získala pouhých 12 mandátů, což je sice o čtyři více než v minulých volbách, ale daleko za očekáváním. Právě nevýrazného Farrona vidí mnozí komentátoři jako hlavního viníka neúspěchu. 

Odcházející předseda prohlásil, že jeho strana nepodpoří vládu konzervativců ani případný kabinet opozičních labouristů, pokud se o jeho sestavení pokusí.

O Farronově nástupci rozhodne strana ve volbách, které začnou v červenci. Mezi favority patří bývalý ministr obchodu Vince Cable či mladá poslankyně Jo Swinsonová.