Protiofenziva Islámského státu v Mosulu. Těžké boje propukly kolem Starého města

Exkluzivně s kamerou ČT: Protiofenziva Islámského státu v Mosulu (zdroj: ČT24)

Organizace Islámský stát provedla nad ránem největší protiútok od začátku mezinárodní ofenzivy, která má osvobodit západní část severoiráckého města Mosul. Desítky sebevražedných atentátníků udeřily na irácké vojáky a policisty i na kurdské pešmergy. Blízkovýchodní štáb ČT natáčel přímo na místě.

Noc byla v Mosulu mnohem hlasitější než obvykle. A brzké ráno nemělo být lepší. Armádní kanony a irácká a americká letadla se snažily zlomit odpor islamistů ve Starém městě. A to i v těsné blízkosti nakloněného minaretu Velké mešity, kde skoro na den přesně před třemi roky vyhlásil al-Bagdádí svůj samozvaný chalífát.

Přes celonoční bombardování a letecké nálety zahájili nad ránem obklíčení příslušníci Islámského státu mohutnou protiofenzivu. Během ní se jim podařilo znovu dobýt značná území jižně od Starého města.

Armádní a policejní posily se ihned vydaly do oblasti prudkých bojů. Ty nakonec trvaly asi dvě hodiny. Blíže neurčené ztráty hlásí jak Iráčani, tak i kurdští pešmergové ve vzdáleném městě Kirkúk. „A ve stejné chvíli zaútočili i na policejní jednotky jižně od Starého města. Hodně islamistů tam bylo zabito,“ dodal generál Nádžem Al Džibúrí, vrchní velitel mosulské operace.

Úzký vodní tok Tigrisu tvoří válečnou hranici mezi už osvobozenou východní půlí rozlehlého města a jeho západem. Tady se dál pohybují bojovníci Islámského státu. Ještě ráno přitom armáda hlásila, že Staré město, ve kterém se schovávají, je těsně obklíčené.

Civilisté jako lidské štíty

„Armáda ani milice nemůžou ve Starém městě používat těžké zbraně. Jsou tam civilisti. Islámský stát je naopak používá jako lidské štíty,“ vysvětlil plukovník Taufík Al Obaidí, velitel sunnitské milice.

Trosky po tříletém řádění islamistů zanechaly v severoirácké metropoli hluboké jizvy. Teprve před měsícem se na východě podařilo obnovit dodávky vody a otevřít školy. Mosty vyhozené do vzduchu a silnice rozryté tanky ale dál ochromují dopravu. Systematická obnova ale bude moct začít teprve po konečné porážce nenáviděného nepřítele.

Odpůrci Islámského státu odhadují, že bitva o druhé největší irácké město bude ještě trvat čtyři až šest týdnů. Pak bude následovat vyčištění zbytku Iráku.
Jakub Szántó